Nieuw registratiesysteem domeinnamen van start

Het nieuwe automatische systeem waarmee DNS België internet-domeinnamen registreert is dinsdagmorgen om 10h zonder problemen van start gegaan. Op het middaguur waren al 6.665 aanvragen binnengelopen waarvan 3.070 effectief als nieuwe domeinnaam geregistreerd werden. De start van het systeem was maandag gepland maar toen viel de computer al na enkele minuten uit.

Belga

BR>Tot nog toe konden enkel organisaties in de brede zin van het woord bij DNS een domeinnaam bekomen. De aanvragers moesten bijvoorbeeld via hun handelsnaam ook een link kunnen bewijzen met de aangevraagde naam. Vanaf heden kan eender wie elke domeinnaam laten registreren die nog niet bestaat en voldoet aan enkele technische specificaties. De namen worden toegewezen aan de eerste aanvrager. Voor klachten over een toegewezen naam kan men terecht bij het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie van wie het advies door DNS gevolgd wordt. De aanvraag dient voortaan ook te gebeuren via een van de 3.026 tot dusver erkende DNS-agenten.

Door het grote aantal aanvragen crashte het computersysteem van DNS gisteren onmiddellijk. Vandaag loopt tot nog toe alles op wieltjes. "Van de 6.665 tot dusver ontvangen aanvragen werd de helft niet aanvaard omdat de aangevraagde naam al bestond of omdat er technische dingen niet in orde waren zoals een fout ingevuld aanvraagformulier", aldus DNS-directeur Marc Van Wezemael in een gesprek met BELGA. Hij verwacht dat er de komende weken 50.000 nieuwe domeinnamen zullen geregistreerd worden. Ondanks het uitvallen van de computers belandden gisteren rond 10h toch nog een 100-tal aanvragen bij DNS. Hiervan werden er 40 als nieuwe domeinnaam aanvaard.

Nu in het nieuws