Jonge moeders moeten acaciasap drinken

Jonge moeders die geen borstvoeding kunnen geven, zijn gebaat bij een sapje van de acaciaplant. Dat ontdekte Zourata Lompo, een onderzoekster uit het West-Afrikaanse Burkina Faso, die binnenkort op dit onderwerp promoveert aan de Wageningen Universiteit.

Peter de Jaeger

BR>De acaciaboom is een lactatie-stimulerende plant. Fijngestampte wortels of bladeren gemengd met water zijn toegediend aan vrouwelijke ratten die net jongen hadden gekregen. Deze proefdieren gaven kort na consumptie bijna twee keer zoveel melk. "Zelfs in de borstklieren van maagdelijke ratten ontstaat melk", zegt de onderzoekster optimistisch.

Vooral in Afrika is borstvoeding erg belangrijk. De grote kindersterfte in dit continent is vooral te wijten aan slechte voeding in de eerste paar weken na de geboorte. Als een vrouw zelf geen moedermelk heeft, is er nauwelijks een alternatief, aldus Lompo. Koeienmelk is er vrijwel niet en flesvoeding op basis van melkpoeder is niet hygiënisch, omdat het drinkwater - waarmee de melk moet worden aangelengd - vol zit met ziektekiemen. Enige remedie is het drinken van extracten van melkproductie bevorderende planten, zoals acacia.

Het bestand aan acacia's in West-Afrika holt achteruit. De boom wordt voor verschillende doelen gebruikt. Zo bevatten de bast en de wortel geneeskrachtige stoffen tegen allerlei kwalen. De vruchten worden massaal geplukt om kalveren bij te voeren en als basis voor kleurstoffen. De boom lijdt onder dit intensief gebruik en legt voortijdig het loodje.

Mevrouw Lompo probeert daarom het mechanisme achter de melkstimulerende plant te achterhalen. Vooral is ze op zoek naar de bioactieve stof die hiervoor verantwoordelijk is. "Als we die verbinding eenmaal in handen hebben, kunnen we een veilig product maken voor alle Afrikaanse vrouwen die voordien geen borstvoeding konden geven".

Nu in het nieuws