Verkiezingen werken na bij CDE in Beerse-Vlimmeren

Print
Het verlies van de volstrekte meerderheid komt hard aan bij de CDE in Beerse-Vlimmeren. Enkele ervaren politici zetten een punt achter hun loopbaan. De gemeenteraad van Beerse ziet er in de volgende legislatuur heel wat jonger uit.
BR>Het valt Josephine Van den Bossche zwaar om haar schepenzetel in te ruilen voor een oppositiezitje als raadslid. Zij wilde de burgemeesterssjerp overnemen van Jef Boeckx, die zijn politieke carrière, na een laatste geste als lijstduwer, beëindigt. Ook eerste schepen Jan Degrève gaat met pensioen. Hij kan gaan kaarten met Jan Nagels en Karel Willemsens, die ook wegens hun leeftijd het politieke toneel verlieten.
Jan Degrève was een populaire politicus. "Ik kon de straat niet opkomen, of de mensen spraken me aan. Dat vond ik niet erg", vertelt Jan Degrève. "Ik probeerde steeds hun wensen in te willigen. Soms wilden ze ook gewoon hun gif kwijt omdat bijvoorbeeld hun straat opengebroken werd voor verbeteringswerken. Een enkele keer was er ook een lovend woord, en dat maakt alles weer goed. Vooral de trouwpartijen zal ik missen. Speciale wensen waren geen probleem. Ik heb ooit een paartje getrouwd met Pinksteren."
Veel jonge trouwers waren oud-leerlingen van Jan, die net als zijn vader onderwijzer was. Zoon Peter is nu schoolhoofd in Zondereigen. Dat hij niet in Beerse benoemd werd, ligt aan Jan Legrève zelf. Als schepen van Onderwijs liet hij in Beerse strenge benoemingsvoorwaarden opstellen, en daarop wilde hij geen uitzondering maken.
"Ik beleefde ook veel plezier aan de gemeentepolitiek", glundert Jan. "Ik had altijd een paar moppen achter de hand om de stemming erin te brengen. Ik was pas gelukkig als de genodigden lachend afscheid namen na een receptie. De gouden en diamanten bruiloften ten huize waren voor ons buitenkansjes om de bloemetjes eens buiten te zetten. Gewoonlijk volgde achteraf een cafébezoek. Soms schold een beschonken tooghanger ons uit, vaak met de bedoeling een pint met ons te pakken. Voortaan moet ik mij als bestuurslid van Amicitia amuseren. In die kring bestaat geen oppositie."
MEEST RECENT