Jo Lemaire pakt nieuw repertoire aan

Na Piaf en Brel waagt Jo Lemaire zich alweer aan een speciaal project, al blijft dat ditmaal beperkt tot tien voorstellingen. Van 14 tot 23 december is ze de ster van een reeks kerstvoorstellingen met het Vlaams Radio Koor.

Stef Vanwoensel

BR>"Ik ga geen uitdagingen uit de weg", lacht Jo, die al in januari door het Vlaams Koor werd aangezocht als gastvocaliste in een reeks kerstconcerten. "Ik weet ook niet waarom ze aan mij dachten. Misschien hadden ze mijn Piaf-voorstelling gezien?"

Want Jo kende het kerstrepertoire nauwelijks. "Wel de klassiekers zoals

Stille nacht

en

Jingle Bells

, natuurlijk. Wat me dus zekere vooroordelen gaf. Maar toen ik ging surfen op het internet, was ik verbaasd over de omvang van dat kerstrepertoire. Ik kende er geen tiende van. Er zijn veel kerstcompilaties, maar die bevatten alleen de

klassiekers

. Er zijn veel andere liedjes die niemand nog kent."

In het kerstprogramma treedt Jo Lemaire op met het Vlaams Radio Koor én het trio Rony Verbiest. Dat zorgt voor een aparte muzikale inkleuring. "Ik doe het niet zoals een echte koorzangeres, maar met een zekere schwung. Er zijn natuurlijk een paar klassiekers tussen, maar ook andere die een beetje verrassend uit de bocht komen. Die goed in de sfeer passen, ook Brel en Piaf. Waar het mij om ging was: de kerstsfeer vatten. En dus hebben we wat liedjes anders gearrangeerd."

Werkdagen

Als zangeres heeft Jo vaak niet de kans om zelf de eindejaarsfeesten te vieren. Kerst en nieuwjaar zijn vaak gewone werkdagen. "Ook vroeger werd er bij ons in de familie niet echt Kerstmis gevierd. Rond eindejaar gingen we altijd wel naar de familie in de Ardennen, maar onze familie is nooit zo vroom geweest. Wat ik met Kerstmis associeer? Een sfeer van weemoed. In elk geval meer dan lekker eten en wijn erbij."

Op 19 december wordt het hectisch: dan treedt Jo met haar kerstrepertoire eerst op in Hasselt, om daarna als de bliksem naar het Antwerpse Sportpaleis te rijden voor

Louis Neefs - 20 jaar later

. Na de kerstconcerten kan ze maar even uitblazen, want in januari begint ze een cd met nieuwe songs op te nemen. De eerste in jaren.

"Voor de zomer, ergens in april, moet ze in de winkel liggen. Want denk niet dat met al die projecten mijn eigen inspiratie uitgeblust is."

Jo Lemaire en het Vlaams Radio Koor met het trio Rony Verbiest, op 14 dec in Antwerpen (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, 016.29.41.91), 18 dec in Leuven (Stadsschouwburg, 016.22.21.13), 21 dec in Mol (CC 't Getouw, 014.33.08.88), 22 dec in Bornem (CC Ter Dilft, 03.890.69.30).

Nu in het nieuws