Jazz-artieste Rosa King overleden

Rosa King, de van oorsprong Amerikaanse jazz-saxofoniste en -zangeres, is dinsdag overleden. Ze was 62. De in Amsterdam woonachtige King stierf in een ziekenhuis in Italië, waar ze maandag nog een tv-opname had gemaakt. Rosa King trad ontelbare keren op in het Antwerpse, op festivals en in gespecialiseerde cafés als het Swingcafé aan de Suikerrui.

ANP

BR>King, ook bandleider van Upside Down, stierf aan hartfalen. Ze was volgens haar collega-saxofonist Hans Dulfer een zeer druk bezet mens. "Ze trad op één dag op in Groningen, Enschede en Zeeland. Ik denk dat er geen café in Nederland is waar ze niet heeft opgetreden."

Rosa King genoot bij het grote publiek een geringe bekendheid, maar was in de artiestenwereld zeer gewaardeerd, zegt Dulfer: "Ze was een soort moederfiguur. Veel jongere artiesten zijn bij haar begonnen, ook mijn dochter Candy. Iedereen mocht haar graag, iets wat in onze wereld toch wel bijzonder is."

Rosa King kwam zo'n dertig jaar geleden uit Macon in de staat Georgia (waar ze met Little Richard op school zat) naar Nederland, waar ze dankzij Dulfer kon optreden in Paradiso. Voor haar vertrek naar Nederland had ze nog in een show van de legendarische Cab Calloway gedanst in het wereldberoemde Apollo in Harlem in New York. Ze wilde echter niet dansen, maar zingen. Uiteindelijk legde ze zich vooral toe op de saxofoon. In 1997 vierde Rosa King haar zilveren jubileum als leider van Upside Down.

Nu in het nieuws