Amerikanen op zoek naar de Mol

Volgende maand komen Bart De Pauw en Tom Lenaerts met een nieuw programma op TV1. Dat zal naar verluidt 'Mannen op de rand van een zenuwinzinking' gaan heten, een knipoog naar de titel van de film van Almodovar, 'Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking'. Het wordt een studioprogramma met schalkse filmpjes.

BR>Eveneens vanaf volgende maand wordt in de V.S. 'The Mole', geesteskind van Bart, Tom en Michiel, uitgezonden door ABC. De Amerikanen hebben niet enkel de format gekocht van Woestijnvis, er heeft ook een Vlaamse cameraploeg meegewerkt aan de negendelige reeks. Het budget was uiteraard een stuk groter: de crew bestond uit 60 man, drie keer meer dan voor de Vlaamse reeksen. De oorspronkelijke format blijft echter behouden: tien deelnemers die allerlei proeven afleggen waar ze geld mee kunnen verdienen. Ze worden in hun inspanningen gedwarsboomd door een saboteur. Op het einde van elke aflevering moeten ze een aantal vragen beantwoorden en wie het minst weet van de Mol, mag zijn koffers pakken. Het productiehuis Stone Stanley Entertainment heeft op Franse en Spaanse locaties gedraaid, min of meer in het kielzog van Woestijnvis, maar ook in Parijs.

In de V.S. werden in tien steden preselecties gehouden om geschikte kandidaten te vinden. Vervolgens werden de overgebleven kandidaten naar Los Angeles overgevlogen voor de definitieve gesprekken en screentests. Het te winnen bedrag is niet mis: 1 miljoen dollar (47 miljoen frank). Daar konden Hugo en Marianne, de Vlaamse ontmaskeraars van de Mol, alleen maar van dromen.