Software voor mijn MP3-studio

Op de hiernavolgende websites vind je alle programma's die nodig zijn om aan de slag te kunnen gaan in je eigen MP3-studiootje. Alle genoemde software is freeware of shareware en dus volledig gratis.

BR>

Muziek

MP3's kan je overal op het internet vinden. Wij houden ons hier bij de legale voorbeelden. De muziekbestanden die je op de volgende sites kan downloaden, worden verondersteld in orde te zijn met de auteursrechten:

www.mp3.com, www.mp3.de, www.vitaminic.nl, www.acidplanet.com, www.emusic.com. Een uitgebreide MP3-zoekmachine is mp3.lycos.com

Player

Om MP3-files (die je hebt gedownload van het internet of hebt omgezet naar MP3 vanuit je cd-collectie) te kunnen afspelen op je pc, heb je een 'player' nodig. De bekendste gratis players zijn WinAmp (Voor Apple-computers: MacAmp) en Sonique:

www.winamp.com, sonique.lycos.com

Encoder

Hiermee zet je muziektracks vanop je gewone audio-cd's rechtstreeks om in MP3-bestanden, zodat de gecomprimeerde MP3-tracks op de harde schijf van de pc twaalf keer minder plaats in beslag nemen. Freerip en Rosoft cd Extractor zijn geschikte programma's, gratis te downloaden op:

mgshareware.com/frmmain.html

en

theripper.com-us.net/download.html.

Wanneer je niet wil omzetten naar MP3, maar enkel de audio-tracks van audio-cd naar wav-bestand op harde schijf wil overbrengen:

www.audiograbber.com-us.net/

Brander

Wanneer je omgekeerd wil werken, en MP3-muziekfiles die je hebt gedownload als gewone audio wil wegschrijven naar cd's die je kan afspelen in de auto of op de traditionele cd-speler van je stereo-installatie, heb je 'burning'-software nodig. Een freeware-brander is

Earjam IMP v2.0

, twee shareware-programma's met enkele ingebouwde beperkingen zijn

Audio cd maker

en

MP3 cd Maker

:

www.earjam.com, www.avantrix.com/audiocd.htm, www.zy2000.com/down.htm

Transporters

Het overbrengen, meestal via USB, van de gecomprimeerde MP3-files naar een draagbare MP3-player gebeurt met software die bij de toestellen wordt geleverd.

Nog meer info

Indien je wat meer te weten wil komen over andere dan de bovenstaande programma's en over MP3 in het algemeen, kan dat onder meer op:

mp3.com, dailymp3.com/main.html, www.cmj.com/mp3, software.mp3.com