Website van ComparaTEL zoekt goedkoopste telefoonoplossing

Af en toe krijgt u ook wel zo'n foldertje in de bus: een of andere telecomoperator beweert de laagste telefoontarieven te hanteren. Maar hoe weet u zeker of dat wel zo is? De gloednieuwe internetsite www.comparatel.be kan uitkomst bieden. ComparaTEL vergelijkt namelijk het volledige tarievenaanbod op de Belgische markt en dat zowel voor vaste telefonie als voor internettoegang. Begin 2001 komt daar ook mobiele telefonie bij.

Koen Lambrecht

BR>Comparatel is naar eigen zeggen de eerste internetsite in ons land die de hele informatie gratis ter beschikking stelt en daarbij volledig onafhankelijk tewerk gaat. "Er is geen enkele

link

met een of andere operator", benadrukt Tom Lapere. In dat opzicht is de nieuwkomer op het web vergelijkbaar met www.bellen.com in Nederland.

Maar Comparatel doet meer dan alleen maar prijzen tonen. De initiatiefnemers koppelden aan dat bos van cijfers een aantal

tools

. Zo kun je, wat vaste telefonie betreft, bij voorbeeld onmiddellijk zien welke operator voor een interzonaal gesprek van 3 minuten om 10 uur 's morgens de goedkoopste oplossing in huis heeft. Een muisklik leert dat er niet minder dan 17 formules zijn en de prijs voor die telefoonbabbel varieert van 5,34 tot 32,95 frank. Een vergelijking waard dus. Opvallend daarbij is dat Belgacom met 8,01 frank helemaal niet zo slecht scoort.

De prijsverschillen zijn iets minder groot voor 6 minuutjes bellen om halfacht 's avonds. Daarvoor krijg je 13 keuzemogelijkheden voorgeschoteld. De prijs ligt tussen 6,30 en 21,73 frank.

Surfen

Met Comparatel kun je ook achterhalen hoelang je voor een bepaald bedrag kunt surfen. Waar je met andere woorden het goedkoopste af bent. Als 80% van de internetverkenning in de daluren plaatsvindt, kun je voor duizend frank in het beste geval 26 uur en 41 minuten actief zijn, in het slechtste geval 7 uur en 39 minuten.

"Momenteel werken we alleen op basis van tarieven, maar het is de bedoeling ons aanbod nog uit te breiden met een kwaliteitsluik", stipt Lapere nog aan. "Het gaat dan om de kwaliteit van de lijn en de geleverde service. Twee domeinen waarop Belgacom nog altijd zeer hoog scoort."

ComparaTEL bvba is een dochter van het gelijknamige Franse ComparaTEL SA. Dat in juli '99 opgestarte bedrijf is in eigen land de marktleider op gebied van online telecomgidsen. De Belgische tak werd midden september in Brussel opgestart en zal tegen het einde van het jaar 4 mensen in dienst hebben.

De inkomsten komen voor het grootste deel uit internet-advertenties, in mindere mate uit commissies die ComparaTEL krijgt van operatoren die via de site nieuwe klanten wisten te werven. In een aantal gevallen kun je overigens gewoon doorklikken naar hun site.

Nu in het nieuws