Banken verwachten dat koers euro verder aantrekt

De koers van de euro zal volgend jaar verder aantrekken. Eind 2001 zal de Europese eenheidsmunt weer ongeveer evenveel waard zijn als de Amerikaanse dollar. Die verwachting komt naar voren uit een peiling onder economen in de bankensector. Zij werd uitgevoerd door de Europese vereniging van banken FBE.

Belga

BR>Het groeiende vertrouwen in de euro is volgens de economen deels te danken aan de afzwakkende economische groei. Maar ook het gegeven dat de kapitaalstromen van Europa naar de Verenigde Staten afnemen en in omgekeerde richting toenemen, is gunstig voor de euro. Door de hoge dollarkoers is het voor Europese investeerders steeds minder aantrekkelijk in de VS te investeren, terwijl Europa voor Amerikaanse investeerders relatief goedkoop is.

Verder zijn ook de interventies van de Europese Centrale Bank goed voor de eurokoers, menen de ondervraagde economen. Die tonen dat er politieke steun is voor een sterkere euro. De koers van de euro bedraagt op dit moment ruim 0,88 dollar, bijna vijf dollarcent meer dan zo'n twee weken terug. ECB-president Duisenberg zei zaterdag een verdere opmars van de munt te verwachten.