Zeeland wil geen hoge koeltoren in Antwerps havengebied

De provincie Zeeland heeft bezwaar tegen de plannen van het chemische bedrijf BASF om in Zandvliet een koeltoren van 150 meter hoog en 100 meter breed te bouwen. Zo'n groot gebouw doet afbreuk aan de openheid van Zeeland, schrijven Gedeputeerde Staten (GS) aan het ministerie van Leefmilieu en Infrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap.

ANP

BR>Het gebied rond BASF zal door de toren een nog groter industrieel karakter krijgen, betogen GS. "Het beeld van een zeer groot deel van Zeeland zal hierdoor ernstig verminkt raken". De koeltoren zal van tientallen kilometers ver te zien zijn.

GS zijn vooral bezorgd om het Verdronken Land van Saeftinge in het noordoosten van Zeeuws-Vlaanderen. Dat is een nationaal en internationaal erkend natuurgebied. Een kolossale koeltoren op de achtergrond doet het gebied geen goed, voeren GS aan. Het strookt volgens de bestuurders ook niet met het beleid in het gebied vogels en ecosystemen te stimuleren en beschermen.

BASF heeft eerder al laten weten dat een door de provincie Zeeland voorgestelde lagere koeltoren om technische reden niet aanvaardbaar is. De damppluim zou op te lage hoogte vrijkomen. Volgens Gedeputeerde Staten komt dampvorming echter slechts beperkt voor als een specifieke techniek wordt gebruikt.

Nu in het nieuws