Wetenschappelijk ondezoek moord op Willem van Oranje

Museum Het Prinsenhof in Delft gaat wetenschappelijk onderzoek doen naar de moord op Willem van Oranje, aldaar op 10 juli 1584. Het staat natuurlijk buiten kijf dat Balthazar Gerard de schoten afvuurde, maar het museum hoopt het 'finale' antwoord te vinden op de vragen waar de protagonisten nu precies stonden en hoe de kogelbanen liepen.

Belga

BR>Volgens directeur D. Lokin zal er voor het eerst röntgenonderzoek aan de bekende muur met de kogelgaten worden gepleegd. "Dat is echt nieuw. Verder zijn we eigenlijk doorlopend bezig met onderzoek, de moord op Willem van Oranje is immers waarom de mensen vooral naar het Prinsenhof komen."

Een van de belangrijkste vragen is waarom de kogelgaten zo laag zitten. "Zelfs als je je realiseert dat Willem maar eenmetervijftig was, voor die tijd niet zo klein trouwens. Het kan zijn dat Gerards vanuit een hogere positie heeft geschoten, want de gaten zitten op een lagere positie dan waar ze het lichaam van de Vader des Vaderlands hebben doorboord."

Een verbouwing, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, kan de hedendaagse waarnemers zand in de ogen hebben gegooid door het ophogen van trap en of vloer. Behalve röntgenonderzoek moeten nader bouwkundig en ballistisch onderzoek uitsluitsel geven.

Nu in het nieuws