Britse troonopvolger doet vrijwilligerswerk in Chili

De Britse prins William (18) heeft tien weken in het zuiden van Chili gewerkt als vrijwilliger voor de caritatieve instelling Raleigh International. Hij stak de handen uit de mouwen in een woningproject, bestudeerde een bedreigde diersoort, bracht de plaatselijke kinderen wat Engels bij, maar beleefde ook allerlei wilde avonturen.

André GROSEMANS

BR>In elf Derde Wereldlanden organiseert Raleigh International zelfontplooiingsexepedities voor jongeren. Het programma bevat naast een overlevingscursus altijd milieu-onderzoek en bouwprojecten in achtergestelde gemeenschappen. Raleigh werkt samen met internationale ontwikkelingsorganisaties om de genomen initiatieven op langere termijn voort te zetten.

Kajakkend langs de kusten van Patagoni kwamen William en enkele collega's in een storm terecht. Ze werden op het land geslingerd en moesten vijf dagen en vijf nachten in openlucht op het strand doorbrengen. "Nooit heb ik zoveel regen gezien," zegt de prins, "we dreigden overstroomd te raken, maar hielden er zingend de moed in."

In het totaal bestond het gezelschap uit 44 begeleiders en 103 vrijwilligers tussen 17 en 25 jaar. Er waren afgestudeerde universitairen bij, maar ook dakloze jongeren. De oudste zoon van kroonprins Charles en wijlen prinses Diana wou geen voorkeursbehandeling en liet zich met zijn voornaam aanspreken. "Hij was gewoon een van ons," zegt een expeditielid.

Will de wombat

Drie weken verbleef de groep in het natuurreservaat Tamango, waar het gedrag van een bedreigde soort lama-achtige rendieren (huemulos) werd bestudeerd. Daarna trok William met vijftien jongeren naar het Zuid-Chileens Tortel. Overdag hielpen ze er houten huizen bouwen en herstellen. 's Avonds leerden ze de salsa dansen en daarna sliepen ze in een klaslokaaltje op de vloer. "Omdat ik op mijn privacy gesteld ben, viel dat zwaar," bekent de prins, "maar ik heb mij naar de situatie geschikt."

William, die uitstekend Spaans spreekt, onderhield geregeld de tieners van de dorpsschool. Hij sloot zijn jas zo hoog dicht dat het leek alsof hij geen hoofd meer had. Dat werkte op de lachspieren, zeker toen bleek dat de prins daarna zijn ritssluiting niet meer open kreeg.

"Ik ben een wombat," schreef hij op het bord, waarna hij de kinderen uitnodigde zo'n Australisch knaagbuideldier te tekenen. Geen van de Chileentjes wist echter hoe zo'n beestje eruit zag. Dat de prins het over de weinig bekende wombat had, is niet verwonderlijk. Na een officieel bezoek aan Australië gaven zijn ouders hem die bijnaam. Charles noemt zijn zoon trouwens nog vaak

Will de wombat

.

Prins William komt weldra weer naar huis en zal de kerstdagen in familiekring doorbrengen. Daarna vult hij de rest van zijn sabbatjaar met reizen door Italië en enkele Afrikaanse landen. In oktober begint hij dan zijn hogere studies aan de St.Andrew's Universiteit in Edinburgh.

Nu in het nieuws