Artiestentaks wordt herberekend

Alle Belgische dancings en discotheken krijgen nog voor het eind van dit jaar een nieuw formulier in de bus voor de betaling van hun billijke vergoeding. Bij een eerste mailing was gebleken dat de zogenaamde artiestentaks voor deze sector veel te duur uitviel.

PH

BR>De billijke vergoeding is een belasting die zaakvoerders taxeert op het openbaar maken van muziek, of dat nu in een kapperszaak of een café gebeurt.

Een deel ervan komt ten goede aan de artiesten en de muziekindustrie, een ander deel aan de overheid. De billijke vergoeding staat los van de al langer bestaande Sabam-regeling, die de auteur vergoedt.

Toen de eerste berekeningsformulieren werden verspreid, kwam aan het licht dat zaken die dansgelegenheid bieden, enorm veel moesten betalen. Zelfs de kleinste dancing die maar één dag per week open is, zat al aan 125.000 frank per jaar. Voor grotere zaken liep het bedrag in de miljoenen.

«Die tarieven zijn in overleg met het ministerie van Justitie en een vertegenwoordiging van de sector nu herberekend», aldus Vincent Van Mele, managing director van Simim, de maatschappij die de gelden int. «De nieuwe berekening maakt vooral voor de kleinere zaken een groot verschil. Het minimumtarief gaat naar 13.800 frank.»

Ondanks de toegeving kan de billijke vergoeding bij veel discotheekuitbaters nog steeds op zeer weinig begrip rekenen. Zij vinden dat ze niet moeten opdraaien voor het draaien van muziek, omdat ze toch een belangrijke promotiefunctie vervullen voor bijvoorbeeld nieuwe producten.

Nu in het nieuws