Nieuw distributiecentrum voor Ikea in Winterslag

De Zweedse woonwarenhuisketen Ikea gaat in Genk een nieuw distributiecentrum inplanten. Dat is bekendgemaakt bij de opening van een gelijkaardig complex in het Nederlandse Oosterhout. Als gespecialiseerde partner werd daarvoor de Antwerpse Katoen Natie onder de arm genomen.

BR>Ikea blijft aan een reuzentempo groeien. «De komende tien jaar gaan wij wereldwijd nog eens 150 winkels openen,» zegt Mats Rignell, die verantwoordelijk is voor de distributie in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk. Om die expansie te kunnen volgen, moeten er ook tal van verdeelcentra bijkomen.

Het gloednieuwe complex in Oosterhout, in de buurt van Breda, is er daar één van. Op een oppervlakte van 82.000 vierkante meter worden daar 2500 verschillende artikelen opgeslagen. Vanuit het centrum worden de Ikea-winkels in België (4) en Nederland (8) bevoorraad. Tot in april 2001 gaan er ook meubelen richting Verenigd Koninkrijk, waar drie nieuwe distributiecentra in aanbouw zijn.

Ikea staat soms zelf voor het beheer van zijn distributiecentra in, maar gaat doorgaans scheep met een logistieke specialist. Voor Oosterhout is dat Katoen Natie. Het Antwerpse bedrijf werkt al vijf jaar voor Ikea. Aanvankelijk ging het enkel om opslag in magazijnen in Antwerpen, later kwam daar de uitbating van een 40.000 vierkante meter groot distributiecentrum in Genk bij.

Van het Oosterhout-project is overigens nog maar de eerste fase gerealiseerd. Het is de bedoeling de capaciteit binnen de drie jaar te verdubbelen. Het aantal arbeidsplaatsen - momenteel 120 vaste en 60 losse krachten - zal dan tot 500 gestegen zijn. De gemiddelde totale investering in een distributiecentrum ligt bij Ikea tussen 6 en 7,5 miljard frank.

Winterslag

Ook in België zijn er plannen voor een bijkomend distributiecentrum, liet Ikea-man Rignell zich ontvallen. Als vestigingsplaats is het Limburgse Winterslag uitgekozen. «De grond is gekocht en de bouw start in januari of februari. Het centrum moeten in de herfst operationeel worden,» aldus Rignell.

In Winterslag investeert Ikea zo'n 1,8 miljard. Het complex wordt even groot als dat van Genk, dat overigens behouden blijft. Ikea zal het centrum zelf uitbaten. Het is de bedoeling een deel van het Genkse personeel over te hevelen naar Winterslag.

Nu in het nieuws