Lernout & Hauspie staat voor verscheurende keuze

De raad van bestuur van Lernout & Hauspie (L&H) heeft ook tijdens het weekeind verder overleg gepleegd over de te volgen strategie. Eind verleden week heeft de Ieperse rechtbank van koophandel L&H een gerechtelijk akkoord geweigerd. Het ziet er naar uit dat het spraaktechnologiebedrijf geleidelijk aan in Amerikaanse richting evolueert.

Marc Balduyck

BR>De gebeurtenissen volgen elkaar snel op in Ieper. Het omstreden technologiebedrijf L&H zet nog maar eens een beslissende week in. Er blijven nog drie opties open voor de onderneming:

° het bedrijf kan beroep aantekenen tegen het vonnis van de handelsrechtbank om geen gerechtelijk akkoord toe te kennen.

° L&H kan een nieuwe eenzijdige aanvraag indienen tot gerechtelijk akkoord.

° het bedrijf kan het Amerikaans gerechtelijk akkoord onder

chapter 11

aangrijpen om de hele groep onder Amerikaanse jurisdictie te brengen.

Het ziet er meer en meer naar uit dat de derde optie het zal halen. Vooral omdat nu al duidelijk lijkt dat een nieuw aanvraag tot gerechtelijk akkoord er niet in zit. Daartoe zijn immers de cijferresultaten van de audit nodig. Die zijn er alsnog niet. De lijnen tussen L&H en zijn huisauditor KPMG zijn nog altijd verstoord.

Indien L&H werkelijk chapter 11 aangrijpt om zich in te dekken tegen eventuele claims van schuldeisers komt het bedrijf effectief onder Amerikaanse controle. Daardoor zou de figuur van stichter Jo Lernout geleidelijk aan op de achtergrond verdwijnen ten gunste van de Amerikaanse afgevaardigd-bestuurder John Duerden. Die probeert alsnog de Amerikaanse bedrijven uit de groep, Dictaphone en Dragon, te redden. Duerden zou minder bekommerd zijn om L&H zélf.

Spanningen

Door die verschillende opties zouden er nu binnen de raad van bestuur spanningen gegroeid zijn. Jo Lernout zou het helemaal niet eens zijn met Duerden en wél degelijk nog vechten voor L&H zelf. Volgens de krant De Tijd zou Lernout zelfs contacten hebben gelegd met het Duitse Siemens. Hij zou nagaan of een overname door Siemens mogelijk is.

Duerden is kennelijk van oordeel dat het oude L&H geen toekomst meer heeft en dat het bedrijf beter voortleeft als Dictaphone. Duerden was trouwens topman van Dictaphone voor de overname door L&H.

Een faillissement van het bedrijf zit er alsnog niet in. Dat heeft voorzitter Roel Pieper nog uitdrukkelijk herhaald. Het is een optie die helemaal niet in overweging is genomen, zei de voorzitter.

Schuldeisers

Ondertussen is het afwachten of geen enkele betrokken partij de nieuwe situatie zal aangrijpen om beslag te laten leggen op activa van het bedrijf. De banken hebben eerder gesteld dat ze dat niet zullen doen om de zaken niet nog complexer te maken. Maar kleinere schuldeisers zullen allicht niet aarzelen om naar de rechter te stappen.

Personeel

Blijft de vraag wat het personeel in al dat opbod zal doen. Een aantal mensen ziet het kennelijk al niet meer zitten en stapt op. De concurrentie wenkt. Heel merkwaardig: in de weekeindkranten stond een opvallende advertentie van Philips Speech Processing, de grote concurrent van L&H. Philips stelt daarin dat het software engineers zoekt voor zijn fabriek in het Duitse Aken.

Nu in het nieuws