Belg is trendsetter op internet

Philippe Brawerman, de Belgische directeur van het internetbedrijf Reef met hoofdzetel in Brussel, is door het gezaghebbende weekblad 'Time Magazine' verkozen tot meest invloedrijke persoon van de Europese nieuwe economie. Time omschrijft hem als "trendsetter op alle vlakken van de internethandel". Samen met levensgezellin Cecile Feront stampte hij in '99 Reef uit de grond. Een softwarebedrijf, met een directeur die de hele wereld wil veroveren.

René Konings

BR>Brawerman (39) mag zich intussen één van Europa's topondernemers noemen. In '91 kwam hij aan de leiding van Cisco Systems, afdeling Europa, Midden-Oosten en Afrika, producent van netwerkverbindingen of 'de loodgieter van het internet'. De omzet steeg onder zijn leiding in 5 jaar van zo'n 500 miljoen frank naar 45 miljard.

Workaholic

Voormiddag vergadering in Brussel, 's middags zakenlunch, namiddag interview voor zakenzender 'Kanaal Z', 's avonds vergadering in Parijs. Brawerman is drukbezet en een echte workaholic. En vanuit dat drukbezet leven ontstond het idee voor Reef en Multi-Channel Commerce. MC Commerce zorgt ervoor dat bedrijven en hun klanten op welk moment en met welk communicatiemiddel dan ook kunnen communiceren met elkaar.

'The next big thing,' zoals economische voorspellers het noemen. Brawerman: "Op lange termijn zal onze software ervoor zorgen dat bedrijven hun informatie via elk mogelijk e-gadget kunnen verspreiden, dus niet enkel via pc of gsm."

Zo ontwikkelde Reef voor ziekenhuizen draagbare dialysatoren die in contact staan met een centrale computer. Pätiënten kunnen zo zonder een dokter te bezoeken permanent gevolgd worden.

Reef is duidelijk in volle expansie. Het bedrijf telt ondertussen 200 werknemers en heeft kantoren in Parijs, San Francisco, Boston en Sydney. Klanten zijn Virgin Music, Sun Microsystems, AudioFina en Credit Suisse, om er maar enkele op te noemen.

Toekomst

De toekomst ziet er volgens Brawerman dan ook goed uit. Nochtans worden superlatieven en investeringen de laatste tijd meestal achterwege gelaten als het gaat om het internet en zeker als daar nog een Belgisch vlaggetje aan hangt. Het deert Brawerman niet, integendeel. "De lage noteringen van technologie-aandelen bieden ons de kans om goedkoop overnames te doen."

Hij is ervan overtuigd dat Europa een belangrijke rol kan spelen in de nieuwe economie. "We hebben hier genoeg talent zitten. Het enige wat ons wel ontbreekt, is ondernemerschap met risico's. Maar ondanks de concurrentie van over de oceaan ziet onze toekomst er goed uit. Ik benadruk dat de software die wij ontwikkelen bedrijven veel geld zal besparen. Websitekosten zullen dalen, we geven het beheer van het internet terug aan de gebruiker."