Encarta 2001, te veel van het goede?

Vooraf maar alvast: elke nieuwe versie van de multimedia-encyclopedie Encarta Winkler Prins is een genot om te bezitten, te bekijken, door te bladeren, en te gebruiken voor studie, huiswerk, scriptie en verslag. De vierde Nederlandstalige editie van hét standaardwerk op cd-rom werd ook nu weer in eendrachtige samenwerking gemaakt door Microsoft en de redactie van de Grote Winkler Prins, waardoor Encarta 2001 niet zomaar het zoveelste vertaalde Amerikaanse product is, maar een fantastisch Nederlands naslagwerk.

Ronald Hooijenga

BR>Tot zover het goede nieuws. Jammer is dat ook Microsoft en Elsevier al dit prachtigs niet op één cd-rom hebben kunnen/willen houden. Kwam De Grote Encyclopedie 2001 van Easy Computing eerder deze herfst al uit op vier cd's, de Deluxe versie van Encarta doet het met drie. Alleen de standaard-editie komt gewoon op één cd, maar daar zijn dan ook leuke items als de Tijdlijn en de Virtuele Rondleidingen voor geschrapt, plus pak hem beet vierduizend illustraties, vijftig videofragmenten, twintig 360 graden-panorama's en een handvol 'interactiviteiten'.

CD wisselen

Ook ontbeert de standaardversie het nieuwe Onderzoekscentrum voor het bij elkaar harken en houden van allerlei informatie, en zo'n honderdvijftig Kantlijnartikelen met literaire uittreksels, historische redes, en curieuze documenten uit de archieven van bijvoorbeeld de Winkler Prins zelf, maar ook van tijdschriften als National Geographic.

Beide versies hebben voor- en nadelen. De standaard omdat die al dit extra leuks ontbeert, de Deluxe omdat er net als bij Easy Computing om de haverklap van cd moet worden gewisseld. Dat alle videofilmpjes en andere multimedia op een aparte schijf zouden staan: alla. Maar nee dus. Het ene filmpje staat op CD 1, het andere op 2, het volgende weer om onnavolgbare redenen op 1. Idem dito voor de geluidsfragmenten, de panoramafoto's, de interactiviteiten.

Een akelig gokspelletje wordt het aanklikken van een onderwerp zo: komt het gevreesde tekentje 'cd wisselen' in zicht, of kun je gewoon doorgaan? Om Bill Gates twee loze zinnetjes over zijn 'visie' te horen uitkramen moet je switchen van 1 naar 2, waar je dan meteen twee dansende astronauten op de maan meepikken kunt. Voor een filmpje over de Beatlemania echter moet je weer terug naar 1, enzovoort, enzovoort. Wederom ook hier de hartenkreet: op dvd die hele hap!

Met de geboden informatie is gelukkig ook bij Encarta 2001 alles weer dik in orde: uitgebreide, goedgeschreven onderwerpen, veel doorklikmogelijkheden en webkoppelingen, en natuurlijk weer de gratis maandelijkse aanvullingen en jaarboekartikelen via internet. Hooguit storend is de interface bij sommige schermen, waar trefwoorden of omschrijvingen worden afgebroken door een onzichtbaar kader, of waar een hinderlijk popup-menuutje voor het te bekijken beeld zweeft.

Kleine onvolkomenheden in een voor het overige opnieuw weer zeer geslaagd product, waarmee de Encarta zijn grote voorsprong moeiteloos behoudt. Nu Microsoft zelf nog, want die prijst op de gerelateerde website nog zonder enige scrupules de vorige versie 2000 aan!

Encarta 2001 Winkler Prins, Microsoft/Elsevier. Minimum systeemeisen: Pentium 133, 32 MB RAM, tot 100 MB vrij, plus 2 MB extra per maandelijkse update. Prijzen: standaardversie ongeveer 2.000 frank, Deluxe-versie ongeveer 3.000 frank

Nu in het nieuws