Harry Hendrickx bestuurt DBM-CVP-Grim-coalitie Malle

Malle heeft eindelijk een bestuur voor de volgende zes jaar. In de nacht van donderdag op vrijdag bereikten DBM, CVP (beide zeven zetels) en Grim (drie zetels) een akkoord. Harry Hendrickx (DBM) blijft burgemeester.

Jan Vorsselmans

BR>DBM en Grim hadden al direct na de verkiezingen van 8 oktober hun lot aan elkaar verbonden. Het was echter moeilijk een volwaardige derde partner te vinden, omdat CVP en VLD (drie zetels) eveneens een samenwerkingsverband aangingen. Aan die alliantie kwam woensdagavond, na wederzijds overleg, een einde. Dat effende voor de CVP de weg om met DBM en Grim te onderhandelen teneinde een tripartite op poten te zetten, wat ook gebeurde. Daardoor belanden VLD, SP (één zetel) en Vlaams Blok (twee zetels) in de oppositie.

VLD-woordvoerder François De Beuckelaer voelt zich door DBM-Grim 'gepakt', omdat zijn partij donderdag geen kans meer kreeg voor een gesprek. "De oude politieke cultuur heeft gezegevierd, want - net zoals in Anwerpen - werd eerst over 'postjes' gepraat, en pas daarna over programma's", stelt hij vast.

Harry Hendrickx ontkracht deze redenering: "De VLD liet de voorbije maanden al enkele keren de boot voorbijvaren. Met de CVP in de coalitie beschikken we over een veel ruimere meerderheid, gestoeld op een brede maatschappelijke basis. De standpunten van DBM-Grim sluiten trouwens dichter aan op die van de 'nieuwe' CVP dan op die van de VLD."

Naast burgemeester Harry Hendrickx krijgt DBM nog twee schepenambten toebedeeld. Deze gaan naar Jan Boeckx en Jan Van Roey. Andere kandidaat-schepenen zijn: Michel Grootjans (Grim), Maria Lauryssen en Thierry van der Straten Waillet (CVP). Oud-burgemeester Robert Mintjens (CVP) dreigt daardoor op een zijspoor te belanden. "De CVP heeft zichzelf verkocht en Robert Mintjens is daarvan het slachtoffer. Dat zou op lange termijn wel eens het einde kunnen betekenen van deze partij", besluit François De Beuckelaer.

Nu in het nieuws