Longkankers dalen fors na agressieve antirookcampagne

Tien jaar geleden werd in Californië de meest agressieve en uitvoerige antirookcampagne ooit gelanceerd. Uit een rapport van het federale CDC (Centers for Disease Control) blijkt dat het aantal gevallen van longkanker en kanker van de luchtpijp in de staat veel sterker is gedaald dan in de rest van de VS.

I.L.

BR>Het aantal gevallen van longkanker in Californië daalde tussen '97 en '98 met 14 procent terwijl de gemiddelde daling voor het ganse land maar 2,7 procent bedroeg.

Specialisten zeggen dat deze daling het beste bewijs is dat campagnes effectief zijn. Volgens David Fleming van CDC, is dit nog maar het topje van de ijsberg: «We beginnen nog maar pas het effect te zien van de daling in tabaksgebruik van midden jaren '80.»

Op wereldvlak is 84 procent van de longkankers bij mannen en 46 procent van de longkankers bij vrouwen te wijten aan tabaksgebruik. Volgens het Nationaal Kankerregister waren er in '96 in België 3.613 nieuwe geregistreerde gevallen van longkanker. In '97 overleden er 3.777 mensen aan longkanker. In '98 waren er dat 3708. Of deze daling rechtstreeks in verband staat met antirookcampagnes is niet bekend.

Sinds de jaren '70 wordt er in België aan tabakspreventie gedaan. Met succes, tot in de jaren '90. In '82 rookte 40 procent van de Belgen. Dit percentage daalde alsmaar tot een absoluut laagtepunt van 25 procent in '93. Sindsdien steeg het tabaksverbruik weer en in '96 rookte 30 procent van de Belgen hoewel dat percentage in '98 lichtjes daalde tot 27 procent. Het zijn vooral jongeren die steeds meer en vroeger beginnen te roken.