Matige drinkers hebben hoger IQ dan geheelonthouders

Matige drinkers hebben een hoger IQ dan geheelonthouders. Dat blijkt uit een Japans onderzoek, waarbij de intelligentie van tweeduizend mensen tussen de veertig en zeventig jaar in Tokyo is getest.

GPD

BR>De onderzoekers vonden dat mannen die dagelijks een halve liter wijn dronken 3,3 punten hoger scoren op de IQ-meetlat dan mannen die helemaal niet drinken. Vrouwelijke drinkers presteren 2,5 punt hoger dan vrouwelijke geheelonthouders. Het soort alcoholische drank maakt geen verschil. De vrijwilligers gebruikten bier, whisky, wijn en sake.

De onderzoekers wijzen erop dat drinken niet per se slimmer maakt. "Er is niet direct een verband aantoonbaar, maar het gaat ook om de bijbehorende leefstijl en eetgewoonten van mensen", zegt Hiroshi Shimokata. Zo eten mensen die sake of rijstwijn drinken vaker rauwe vis. En van vis is bekend dat die essentiële vetzuren bevat die de ontwikkeling van de hersenen stimuleert.

Wijndrinkers eten weer meer kaas. En dat is volgens de Japanners eveneens goed voor de hersenen. Voor zover drank rechtstreeks de intelligentie verhoogt, spelen stoffen als polyfenolen een rol. Hiervan is bekend dat die veroudering van cellen tegengaan.

Nu in het nieuws