Foto's tonen sporen van meren op Mars

Print
Foto's gemaakt door de Mars Global Surveyor tonen sporen van meren op de Rode Planeet, wat de theorie versterkt dat daar miljarden jaren geleden omstandigheden hebben geheerst waaruit leven had kunnen ontstaan. Onderzoekers leiden de vroegere aanwezigheid van water af uit de regelmatigheid van het lagenpatroon van rotsformaties. "Ik weet niet hoe die (lagen) zonder water gevormd hadden kunnen worden", zei onderzoeker Kenneth Edgett.
BR>Mede-onderzoeker Michael Malin vermoedt dat door de inslag van asteroiden ontstane kraters langzaam zijn volgelopen met water. Van oceanen zoals op aarde zijn geen geologische sporen aangetroffen. De gelaagde rotsformaties zouden de beste plek zijn om eventuele sporen van leven te zoeken, zei hij.
Andere onderzoekers zijn er niet van overtuigd dat Edgett en Malin de foto's juist interpreteren. Volgens Alan Treiman van het Lunar and Planetary Institute in Houston kunnen de lagen ook door vulkanisme of stofstormen gevormd zijn. Niettemin meent William Schopf van het Center for the Study of Evolution and the Origin of Life van de Universiteit van Californie in Los Angeles dat de studie de theorie versterkt, dat het klimaat op Mars miljarden jaren geleden natter, warmer en mogelijk vriendelijker voor leven is geweest.
"Dit is het sterkste bewijs tot nog toe van sedimentaire eenheden (rotsformaties) op Mars", zei Schopf. Op aarde zouden we zeker weten dat ze door water zijn gevormd. Als er meren vol water waren op Mars, "maakt dit geloofwaardiger" dat er leven op de planeet kan hebben bestaan. Maar de enige manier om daarover zekerheid te krijgen is op Mars bodemmonsters te nemen en naar de aarde te brengen. Veel experts denken dat Mars vroeger warmer en natter is geweest en dat het open water door een of andere oorzaak is verdampt en in het heelal is verdwenen. Sommigen suggereren dat er onder het oppervlak van Mars nog poelen van bevroren water bestaan.
MEEST RECENT