Inspecteurs controleren nog vóór eindejaar vuurwerkwinkels

Print
Het ministerie van Economische Zaken stelde een folder samen waarin de gevaren van vuurwerk worden uiteengezet. Het document zal worden verspreid via 140 inspecteurs die in de komende dagen álle 600 verkooppunten, waarvan 500 in Vlaanderen, van feestvuurwerk gaan bezoeken.
BR>"Er zijn springtuigjes die de grootte en de vorm hebben van een champagnekurk, maar als je ze aansteekt vliegen ze tot 40 meter hoog. De voorbije jaren heb ik toch al twee keer meegemaakt dat iemand bij het ontsteken een oog verloren heeft", zegt ingenieur Jacques Livin van de Dienst Springstoffen van het ministerie.
De ingenieur had dinsdag een dertigtal inspecteurs van de Economische Inspectie uitgenodigd op een snelcursus vuurwerk. Minister Charles Picqué, die zelf toegaf al eens een fusé aan te steken tijdens de eindejaarsfeesten, maakte van de gelegenheid gebruik om zijn folder voor te stellen. Hij bevat onder meer een lijst van soorten vuurwerk die niet verkocht mogen worden aan particulieren en geeft een reeks tips om er veilig mee om te gaan.

Vooruitgelopen


Voor één keer had de Belgische overheid eens niet gewacht op een ramp om haar reglementering aan te passen. Ze had dat al drie maanden (op 1 februari) voor de catastrofe in Enschede (13 mei) gedaan. Sindsdien moeten alle kleinhandelaars die de producten willen verkopen een vergunning voor de opslag van springstoffen hebben en bestaan er ook duidelijke lijsten van wat wel en niet aan privé-personen mag worden verkocht.
De Dienst Springstoffen is ook bijna klaar met de inventarisatie van alle soorten feestvuurwerk die in België op de markt zijn.
Het KB van 1 februari 2000 stelde tevens een verplichte etikettering voorop. Vanaf 1 februari 2001 moet op de verpakking van elk stuk vuurwerk duidelijk vermeld staan om welke soort het gaat (ontploffend of niet), wat de samenstelling is, de vermelding dat het niet gebruikt mag worden door kinderen onder de 16 jaar, een gebruiksaanwijzing in de streektaal en een verwijzing naar het certificaat van Springstoffen.
MEEST RECENT