Drie blokken wijzigen bij Radio 2

Print
Vanaf 1 januari zal Radio 2 er helemaal anders uitzien. De piepjonge David Van Ooteghem presenteert dan het blok tussen 13 en 15u, omdat Met twee verdwijnt. Bruno De Lille gaat in de politiek en wordt tussen 20 en 22u vervangen. Christel Van Dijck gaat enkele ochtenden tussen 8 en 10u presenteren, terwijl Filip Pletinckx tussen 10 en 12u het blok van de veelbesproken Michel Follet overneemt. Namen van programma's zijn er nog niet opgeplakt. Ondertussen blijven de brieven en telefoontjes binnenstromen van mensen die het jammer vinden dat Follet ermee ophoudt. We verzamelden tijdens een gezellig etentje reacties van de betrokkene zelf, van lezers, artiesten en een goede collega van de radiomaker.
BR>

Michel Follet neemt met pijn in het hart afscheid


Doorheen het gesprek klinkt de hele tijd door dat Michel Follet zelf eigenlijk graag zou blijven. "Radio is niet zomaar mijn vak. Het is mijn leven", zegt hij ontgoocheld.
"Ik had het gevoel dat ik met Het Land van de Glimlach goed bezig was, en niemand kan mij van het tegendeel overtuigen. Ik heb nooit zoveel telefoons gekregen van mensen die informatie wilden over platen en de reacties van het publiek zijn enorm. Ik wilde het programma een karakter geven. Voor mij is het een soort relax-kletsprogramma. Met zestigplussers wordt geen enkele rekening meer gehouden op radio en televisie, en dat vind ik een jammerlijke evolutie."
Follet voelt zich wat ongelukkig, en dat is de reden dat hij er voorlopig mee wil ophouden. Eerlijkheidshalve moeten we eraan toevoegen dat hij ondertussen wel aanbiedingen heeft gekregen van andere bedrijven, maar er (nog) niet op is ingegaan. "Ik moest mij in allerlei bochten wringen om nog mijn ding te kunnen doen", zegt hij. "Men vond dat er andere accenten moesten komen. Voor mezelf ben ik ervan overtuigd dat ik de perfecte Radio 2-man ben. Deze beslissing moest ik nemen om de zaken even vanop een afstand te kunnen bekijken. Ik ben koppig en eigenzinnig en reageer emotioneel, maar ik denk dat dit niet slecht is voor een creatieve radiomaker. Als het schip niet die koers vaart die de mijne is, stap ik er gewoon af."
Lezer Leopold Maes die een actie op touw wilde zetten om Follet te redden, vindt dat de klant koning is. "De klanten zijn in dit geval de luisteraars, die houden van deze aangename muziek en de gezellige presentatiestijl." Waarop Follet reageert: "Je moet altijd op zoek naar een grootste gemene deler. Daar kun je niet buiten. Dé luisteraar van Radio 2 bestaat gewoon niet."
Luisteraars-lezers Jean-Pierre en Sylvia Vandewinkel zijn ook al tevreden met wat Follet deed. "Jij speelt muziek die eigen is aan onze leeftijd. Wij kunnen ons hiermee perfect ontspannen tussen 10 en 12u. Radio Donna en Studio Brussel zijn niet aan ons besteed."
Het Land van de Glimlach met Michel Follet, nog tot 29 december, tussen 10 en 12u, Radio 2.

Guy De Pré: "Gewoonweg spijtig"


Guy De Pré, die Goudzoekers en De Pré Historie presenteert, vindt het heel spijtig dat zijn goede collega opstapt. "Ik waardeer en respecteer Michel heel erg", begint De Pré. "Hij heeft het lef om op te stappen. Velen van ons zouden die stap niet durven zetten. Langs de andere kant vind ik het heel dom van Michel en heel dom van de directie dat ze het zo ver hebben laten komen. In de grond gaat het alleen om een paar plaatjes per dag. Had Michel enig signaal van respect gekregen van hogerhand en had hij enkele aanpassingen doorgevoerd, dan was er niets gebeurd. Voor mij persoonlijk is het vertrek van Michel Follet verschrikkelijk. Ik heb hem teruggebracht naar Radio 2 en ben voor hem gaan pleiten bij de directie. Michel is een goede vriend en een geknipte Radio 2-man. Maar als ik hem was, zou ik een beetje toegeven."

Vanessa en Sabien: "Niet te klagen over Radio 2"


Vanessa Chinitor en Sabien Tiels hebben niet te klagen over Radio 2, integendeel zelfs. "Onze plaatjes worden goed gedraaid, en er is voldoende ruimte voor Vlaamse artiesten", luidt het. "Dat Michel vertrekt, vind ik wel een aderlating", aldus Vanessa. "Van hem weet ik altijd onmiddellijk of hij mijn nieuwe single goed of minder goed vindt. Als hij er niets aan vindt, draait hij hem ook niet." Sabien vindt het spijtig dat het zo is moeten lopen. "Met Michel heb ik altijd goed overweg gekund. Ik heb hem altijd als een gedreven vakman ervaren. Maar die koppigheid van hem begrijp ik heel goed; ik heb er zelf af en toe ook last van."

Nethoofd Paul De Wyngaert: "Deze muziek moet blijven"


Paul De Wyngaert, nethoofd van Radio 2, begrijpt al die heisa niet goed. "We hebben lang gepraat, zelfs een compromis bereikt", zegt hij. "Michel gaf er de voorkeur aan om toch voor zes maanden een sabbat te nemen. Ik vind ook dat we met hem een uitstekend radioman kwijt zijn. De vervanger van Follet zal trouwens hetzelfde soort van muziek moeten draaien. Ik heb die lijnen mee uitgezet, waarom zou die koers moeten wijzigen? Ik heb de opdracht boeiende en gevarieerde programma's voor een breed publiek te maken, en dat zal zo blijven."
MEEST RECENT