"Ik vraag me af of ik hier nog iets zinnigs kan doen"

"Als Marc Van Peel de denker, de ideoloog, de onderhandelaar, de leider en binnenkort ook nog de schepen is. Wat doen wij hier dan? Met welk perspectief en welk doel bedrijf ik dan politiek?" Ludo De Ranter stelt zich ernstig vragen over zijn politieke toekomst. Nu Van Peel een schepenambt aanvaardt, begint het in de partij te rommelen. "Toen ik donderdagochtend de krant opensloeg en zag welke bevoegdheden uiteindelijk naar de CVP gingen, wist ik het al. Marc Van Peel zal kandidaat zijn. In de gegeven situatie is het misschien het beste dat we een sterk figuur naar voor schuiven. Maar is een schepenambt te combineren met een job als kamerlid? En aanvaardt Van Peel dit ambt onder druk om uit een crisissituatie te geraken of om er iets van te maken?" "In ieder geval moet ik me nu beraden over mijn eigen politieke toekomst. Ik kan immers pas goed werk leveren als ik mee op het beleid kan wegen. Ik pas er voor om weer zes jaar in dezelfde constellatie als gemeenteraadslid te zetelen. Want op de duur verlies je het vertrouwen van de partij, van de mensen, die merken dat je toch niets te zeggen hebt, én van jezelf. En dan vraag ik me af of ik hier nog iets zinnigs kan doen. Want om zomaar als

piot

op een stoel te zitten om stemmen op te leveren, pfft, dat is het mij niet waard."

BR>

Pijn

Toch is volgens De Ranter heel deze discussie te vermijden. "Natuurlijk besef ik dat er voor mij niet veel te rapen valt als de CVP maar twee schepenambten krijgt. Maar ik werd zelfs over het hoofd gezien in het scenario met drie schepenen. Zoiets doet pijn. Daarom moest de partij met open vizier intern duidelijk maken hoe de kaarten lagen." De Ranter lonkt lichtjes naar het fractievoorzitterschap. "Zo kan je toch lijnen uitzetten. Maar de gouden regel blijft:

Zorg dat er leven is na de politiek

." Ook Nahima Lanjri, kandidate voor een schepenambt met 3.512 voorkeurstemmen, wacht opnieuw een functie als gemeenteraadslid. Hoorbaar ontgoocheld voelde ze zich "niet in staat om commentaar te leveren". Nationaal voorzitter Stefaan De Clercq begrijpt dat er ontgoochelden achterblijven. "Wij moeten in Nahima blijven investeren en nieuwe perspectieven zoeken. Dit is voor iederen frustrerend." Cultuurschepen Eric Antonis vindt het een goede zaak dat er "sterke paarden aan tafel zitten. Abstractie makend van personen is het verstandig om een sterke leider als Van Peel in het college op te nemen. Maar ik voel mee met diegenen die er nu naast grijpen. Dit moet heel hard aankomen."