Fanclub dropt standbeeld van BB-bewoner Frank op Antwerpse Groenplaats

BREE/ANTWERPEN -

Gisterenmorgen in alle vroegte heeft de fanclub van Frank, de enige Limburger in het Big Brotherhuis, een Toppie-standbeeld op de Antwerpse Groenplaats neergepoot. Het maffe initiatief ontstond twee weken geleden rond een krat Ops-Ale en een familiepakket Cent Wafers. De bekende Breese beeldhouwer Stefan Bongaerts kreeg de opdracht om tegen de krappe deadline een beeld te kneden. De inhuldiging van het Toppie-beeld was al een even hilarische bedoening waarbij een plassende Malteser en een

Toppietoppie

kwelende vrouwenkliek uit Japan de hoofdrol opeisten.

BR>

Vrijdagmorgen 4 uur

. Slapend Bree wordt opgeschrikt door auto's die met veel motorgeknor en bandengepiep door het stadscentrum scheuren. Er valt geen tijd te verliezen. Rik Hertogs, Luc Ignoul en Edwin Vandervelden zijn de drie vrolijke Fransen die hun idee wel au sérieux nemen. Tien dagen na de brainstormsessie is het Toppie-beeld een feit. Klein probleempje: het beeld staat in het atelier van de Breese beeldhouwer Stefan Bongaerts, maar de kunstenaar verkeert nog in dromenland. Een moedige druk op de deurbel en vijf minuten later zit de kunstenaar op zijn fiets. Op weg naar zijn atelier.

4.15 uur

. Daar staat Toppie Frank al te schitteren op zijn arduinen sokkel. Bongaerts heeft het hele beeld gemaakt op basis van enkele foto's. Het trio krijgt de laatste instructies van de kunstenaar. «Hier hebben jullie steenlijm. Daarmee moet je de arduinen blokken aan mekaar kleven en het Toppie-beeldje erbovenop plaatsen.»

De afmetingen van Frank? «Hij is 85 cm groot, met zijn sokkel erbij 165 cm. Het beeldje schat ik op 12 kilo, maar ik zal Frank eens op de weegschaal zetten... 20 kilo, tja dat is meer dan ik dacht.» Ach ja, televisie maakt dik, zeggen ze altijd.

4.55 uur

. Het inladen van sokkel en beeld gaat gepaard met veel gekreun en gesteun. Net als

kindeke Jezus

wordt Frank in een dekentje gewikkeld. Met dit verschil dat dit

kindeke

naar thinner in plaats van ezelmest geurt. Wij vegen de slaap uit onze ogen en zetten koers naar de slapende Scheldestad.

6.00 uur

. De Groenplaats ligt er verlaten bij. Het is kil. Rik en Luc beginnen meteen aan de montage van het beeld, Edwin legt alles op video vast. «Het oorspronkelijk idee was nog gekker,» vertelt Luc. «Wij wilden een aantal beeldjes wereldwijd gaan droppen. In New York, op de Champs Elysées in Parijs, in Keulen en nog andere grote steden. Maar de kunstenaar kreeg de beeldjes niet tijdig klaar.» Dus werd het de Groenplaats in plaats van Time Square.

«We zijn tot bij de hoofdcommissaris van de Antwerpse politie moeten gaan aankloppen om een vergunning te krijgen,» vult Rik aan. «Waarom we dit doen? Het is een toffe uitdaging en we willen Frank ermee steunen. Volgens mij gaan ze ons in Bree compleet gek verklaren, maar de stunt moest van die aard zijn dat ze initiatieven van fans van andere bewoners compleet van de kaart zou vegen. Dit is één joker die we uitspelen, maar er volgen er nog,» zegt Rik.

7.05 uur

. Het standbeeld staat eindelijk op zijn plaats. Het trio warmt zich in een naburige taverne op aan een tas koffie. Maar niet voor lang. De eerste passant begint aan het beeld te wrikken en belt naar de politie. Om melding te maken van een gestolen beeld op de Groenplaats.

«Oh, dat is hier pas neergezet,» vraagt hij verwonderd als Rik en Luc op hem toelopen. «Ik dacht dat het gestolen was. Het zou niet de eerste keer zijn. Een tijd geleden hebben vandalen het standbeeld De Billenkletser van zijn sokkel gehaald.» Het zwaantje dat een kwartier later polshoogte komt nemen, begrijpt er niets van en pruttelt op zijn Moto Guzzi verder.

7.30 uur

. De notoire drankorgels die nog over straat strompelen, zijn de eerste bewonderaars van het Toppie-beeld. «Toppie, wa's da?

Big Brodder? Nog noejiet van gehuurd.

» En dat soort opmerkingen krijgt beeldige Frank naar zijn hoofd geslingerd. Ook de versufte

nightshifters

houden even halt bij het standbeeld. «Hey Toppie, da's de Bart seg. Hoezo Frank? Wat doe die hier op de Groenplaats?» De eerste foto is voor een bejaarde vrouw die op de Groenplaats woont. «Is dat een nieuw kunstwerk? Ik woon hier op het plein en gisterenavond stond dat hier nog niet. Ah, Frank van Big Brother...» Daarop haalt ze een wegwerpcameraatje tevoorschijn en schiet ze enkele beeldjes.

8.45 uur

. Luc ontpopt zich als de ultieme pr-manager voor het beeld. Hij staat een nieuwsgierige filmploeg van 'Hart van Vlaanderen' te woord, vraagt een Antwerpse stadsgids of ie zijn Franstalig gevolg wil uitleggen welk beeldje dat is en laat een Japanse vrouwenkliek - die er vast van overtuigd zijn dat Toppie het broertje is van Manneke Pis - collectief

Toppietoppietoppie

kwelen. Rik geeft ondertussen een interview weg aan de journaliste van de oficiële website van Big Brother.

9.30 uur

. Maar het beeld verdient een echte inhuldiging. Dat vindt ook Ipsy - een kruising tussen een Malteser en een Shitzu - en de keffer heft zijn pootje op... Hilariteit alom. Frank is ingezegend.