Interbrew groeide in tien jaar uit tot tweede bierbrouwer ter wereld

Wij mogen erop klinken: Interbrew, 's werelds tweede brouwerijgroep, noteert sinds gisteren op de beurs. De wortels van Interbrew liggen in de veertiende eeuw, maar de grote expansie dateert van de jaren 90. Vandaag brouwt de groep bier op drie continenten en worden 180 merken wereldwijd verkocht. Het succes is te danken aan de combinatie van gedegen vakkennis en goed ondernemerschap, mét visie.

BR>

Interbrew ontstond in 1987 uit de fusie van de Leuvense brouwerij Artois en Brasseries Piedboeuf uit Luik. Niet de Stella-brouwer, wel Piedboeuf (met Jupiler) was op dat ogenblik de grootste brouwer van het land.

Beiden hadden dan al een lange geschiedenis achter de rug. Brouwerij Artois zag in 1717 het licht, toen meesterbrouwer Sebastien Artois de kleine Leuvense brouwerij Den Hoorn overnam. Den Hoorn werd voor het eerst vermeld in 1366. De wortels van de Waalse partner gaan iets minder ver terug, tot 1853.

In 1987 brouwde Interbrew al meer dan alleen maar Stella en Jupiler. Al in 1952 had Artois Leffe opgekocht, terwijl brouwerij Lamot in 1984 door Piedboeuf was ingepalmd. Het Belgische bierengamma werd na de fusie snel uitgebreid met de overname van Hoegaarden in 1989 en Belle-Vue in 1990.

Vanaf 1991 gaat het razendsnel. In 1991 betreedt Interbrew de Hongaarse markt, in 1994 volgen overnames in Kroatië en Roemenië, nog een jaar later komen twee Nederlandse en drie Bulgaarse brouwerijen het concern versterken.

Labatt

Nog in 1995 slaat Interbrew zijn grootste buitenlandse slag tot dan toe: Labatt, de tweede grootste brouwer van Canada. Via Labatt wordt Interbrew ook eigenaar van Rolling Rock in de Verenigde Staten en van 22 procent in Femsa Cerveza, de tweede grootste bierproducent van Mexico.

In de tweede helft van de jaren '90 gaat de expansie verder: Oekraïne in 1996, brouwerijen in China en Montenegro in 1997, weer China, maar ook Zuid-Korea en Rusland in 1998. In 1999 wordt in Rusland de joint venture SUN Interbrew opgericht en de brouwerij Klin opgekocht. In Zuid-Korea komt Cass Brewers erbij. In 1999 verwerft de groep nog een Bulgaarse firma en via SUN Interbrew twee brouwerijen in Oekraïne.

Een voorlopige bekroning vormen in 2000 de overnames van Bass en Whitbread, respectievelijk de nummers twee en vier op de Britse markt. Interbrew moest daarvoor heel diep gaan. Voor Whitbread moest 26 miljard frank worden neergeteld, voor Bass 95 miljard.

Het huidige imperium van Interbrew bestrijkt de hele wereld. In Europa, Azië en (Noord-)Amerika heeft het concern eigen brouwerijen, 57 in totaal. In Australië, Nieuw-Zeeland en Zweden worden Interbrew-bieren onder licentie gebrouwen. Het gerstenat wordt echter ook uitgevoerd: onder meer naar Argentinië, Brazilië, Noord-Afrika, Saudi-Arabië en India.

Nu in het nieuws