Tank vol met je gsm

Print
Een tankbeurt betalen met je gsm, dat wordt waarschijnlijk volgend jaar dagelijkse kost. Het Nederlandse bedrijf Nedap heeft hiervoor het systeem Mobile Pay uitgedokterd en onderhandelt momenteel met oliemaatschappijen, gsm-operatoren en financiële partners.
BR>Nedap houdt zich bezig met identificatie, registratie en plaatsbepaling van personen, dieren en goederen. Het bedrijf kwam eerder dit jaar in het nieuws met een 'spijbelchip' voor de schoolgaande jeugd. Momenteel wordt volop gewerkt aan betaalsystemen: voor tankbeurten, openbare parkings en winkels. Dat de gsm daarbij een centrale rol speelt, is niet echt een verrassing.
"Het systeem om een tankbeurt via je gsm te betalen, werkt al", zegt Victor Paashuis van Nedap. "Momenteel wordt het uitgetest op grote schaal. Wij zijn in gesprek met alle grote oliemaatschappijen, met de bedoeling in het eerste kwartaal van volgend jaar het systeem in de Benelux in te voeren."
Concreet werkt Mobile Pay als volgt: de klant belt eerst een nummer dat op de pomp staat aangegeven en toetst een speciale pincode in, alsook het pompnummer. Na het tanken kan hij onmiddellijk wegrijden. Via een SMS-bericht krijgt hij een bevestiging van zijn betaling. Die betaling gebeurt ofwel rechtstreeks (zijn zichtrekening wordt gedebiteerd) ofwel via een kredietsysteem (tankkaart, kredietkaart).
Volgens Paashuis is het systeem veilig, zowel op financieel gebied als naar mogelijk ontploffingsgevaar toe. "De afhandeling gebeurt binnen de auto. De pomp wordt pas vrijgegeven op het moment dat de verbinding verbroken is."
Er zijn geen meerkosten. In principe betaalt de klant alleen een telefoontje, maar "wij zijn aan het kijken of de oliemaatschappijen dat eventueel voor hun rekening willen nemen".

Nu in het nieuws