Proxis ontslaat 10 werknemers

Proxis, de internetwinkel voor boeken, cd's, video en dvd, krijgt een kapitaalinjectie van 3 miljoen euro (120 miljoen frank). Tezelfdertijd werden vorige week opnieuw 10 mensen aan de deur gezet. Volgens CEO Kurt Staelens wordt gewerkt aan een zo efficiënt mogelijke kostenstructuur.
BR>De aandeelhouders van Proxis (Mitiska, Mitiska Net Fund Europe en KBC Invest) brengen vers geld in om "de marktleiderspositie van het bedrijf te consolideren," luidt het in een persbericht.
Het bedrijf slaagde erin marktleider te worden in de Benelux en gaat zich nu "in een tweede fase" concentreren op doorgedreven kostenbeheersing. Er worden voorlopig geen externe investeerders aangetrokken tot de eerste resultaten van die fase zichtbaar worden.
In die tweede fase wil Proxis alle bedrijfsprocessen zo veel mogelijk automatiseren, haar marketingacties efficiënter laten verlopen en prijzen aanbieden die 5 à 10 procent lager liggen dan bij de voornaamste Europese concurrenten.
In dat kader werden vorige week tien mensen ontslagen. Het gaat deels om tijdelijke werknemers die zich bezighielden met logistiek, boekhouding, IT en marketing. Ook enkele analisten kregen hun ontslagbrief.
Sommige handelingen in de dienstverlening aan de klanten (o.m. betalingsverkeer en e-mail) werden geautomatiseerd. Anderen hielden zich vooral bezig met groeiproducten, maar die piste wordt nu verlaten. In september werd al eens een groep werknemers ontslagen. Proxis telt nu nog 51 voltijdse werknemers en drie free-lancers.
In een derde fase worden andere productgroepen en geografische markten aangeboord. Intussen zoekt Proxis naar andere partners, zo werd onlangs met Skynet een overeenkomst gesloten.
Staelens liet eind oktober aan De Standaard weten dat hij eind 2001 een break-even resultaat verwacht. In het eerste halfjaar van 2000 bereikte het bedrijf een omzet van 3,8 miljoen euro.
Nu in het nieuws