Sociaal overleg in beslissende fase

Print
Het interprofessioneel overleg gaat de beslissende fase in. De sociale partners vergaderen donderdag en vrijdag de hele dag. Werkgevers en vakbonden trachten een akkoord te bereiken waarin beiden zich kunnen terugvinden.
BR>Tijdens de vorige bijeenkomsten overliepen de sociale partners de verschillende elementen uit het interprofessionele dossier, zo luidt het donderdag in een mededeling van de Groep van 10, zoals de onderhandelaars zich noemen. Het gaat onder meer om de evolutie van de loonkosten, maatregelen om de combinatie arbeid-gezin te vergemakkelijken of nog de eindeloopbaanregeling.
Donderdag startten de onderhandelaars de "tweede ronde". Ze vergaderen tot 21.00 uur, ook morgen/vrijdag zouden ze de hele dag onderhandelen tot 's avonds. Afhankelijk van de voortgang in de gesprekken zou er volgende dinsdag eventueel een nieuwe bijeenkomst zijn.
Het belangrijkste knelpunt is de loonnorm. Volgens het technisch rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven mogen de lonen de komende twee jaren maximaal met 6,4 procent stijgen. Maar de vakbonden vinden dat te weinig. De syndicale achterban wil mee door de sterke verhoging van de brandstofprijzen een forse koopkrachtverhoging. De belastinghervorming van de regering levert in 2001 en 2002 alvast te weinig op in het loonzakje, zeggen de bonden.
Omdat alle dossiers aan elkaar gelinkt zijn, heerst voorlopig radiostilte. Vakbonden en werkgevers zullen alleszins willen vermijden dat bij een mislukking de regering het dossier in handen neemt.
Nu in het nieuws