Striptease is kunstvorm

Print
Een stripteasedanseres uit de Duitse deelstaat Baden-Wuerttemberg, die erkend wil worden als kunstenares, heeft steun gekregen van een rechtbank in Mannheim. De erotische dans in nachtclubs kan, zo mag worden afgeleid uit een vonnis van de bestuursrechtbank dat vrijdag wordt gepubliceerd, naar de geest van de grondwet als kunstvorm worden beschouwd. Het zwaartepunt van het optreden moet dan wel op de "dansprestatie" liggen en niet "op de ontbloting van het lichaam", zo luidt de uitspraak.
BR>De zaak was aangespannen door een 22-jarige Tsjechische met een afgeronde opleiding aan een dansacademie. Haar verblijfsvergunning stond het werken in striptenten niet toe. De vrouw kreeg geen verlenging van haar verblijfsvergunning zonder die beperkende voorwaarde, waardoor uitzetting dreigde. De Tsjechische stelde in het kort geding dat ze zich als kunstenares mag beroepen op de in de grondwet verankerde bescherming van de artistieke vrijheid. Ze wees erop dat ze zich in haar show vier minuten lang op muziek beweegt en pas in de laatste minuut een paar kledingstukken uittrekt.
De rechtbank stelde vast dat een nachtclub geen plek is waar men zich "in de eerste plaats om redenen van kunstbeleving" naar toe begeeft. Toch is het niet uitgesloten dat ook in nachtclubs kunst wordt bedreven. Erotiek en kunst sluiten elkaar immers niet uit, aldus de rechter. Zolang de procedure loopt mag de vrouw niet worden uitgewezen, concludeerde hij.
Nu in het nieuws