Sabena's Raad van Bestuur aanvaardt 'Blue Sky'-herstelplan

Print
De Raad van Bestuur van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena is gisteren/maandag bijeengekomen, waar de uitvoering van het 'Blue Sky'-plan werd aanvaard. Dat plan zou de rendabiliteit van Sabena moeten herstellen.
BR>De eerste jaarhelft boekte de luchtvaartmaatschappij een nettoverlies van 3,4 miljard frank. Voor het ganse boekjaar dreigt een nog grotere financiële put, vandaar dat de Sabenadirectie voor 2001 herstelmaatregelen ter waarde van 14,4 miljard frank (357 miljoen euro) aankondigde.
Het Blue Sky-plan omvat zowel managementsmaatregelen (voor een bedrag van 12,2 miljard frank) als sociale maatregelen (ter waarde van 2,2 miljard frank). Door een verbeterde efficiëntie wordt bovendien een personeelsoverschot van zo'n 400 tot 500 man verwacht. "Het Sabenamanagement verbindt zich ertoe zijn uiterste best te doen deze personeelsleden te heroriënteren naar andere entiteiten", aldus de mededeling.
De directie vraagt de medewerking van alle partners om het herstelplan uit te voeren, maar toch dreigt een sociaal conflict. Zo liet bij de bekendmaking van het plan op 19 oktober, het gemeenschappelijk vakbondsfront in een eerste reactie weten de herstructureringsmaatregelen niet te zullen aanvaarden. Een aantal vragen blijven volgens de vakbonden onbeantwoord. Maandag werd daarom aangekondigd een externe doorlichting over de financiële toestand bij Sabena door te laten voeren.

.

Nu in het nieuws