Deutsche Bank wil belangen verzilveren

De Deutsche Bank is van plan al haar aandelenpakketten te gelde te maken. De grootste bank van Duitsland wil daarmee in 2002 beginnen. Uiterlijk vijf jaar later moeten alle belangen van de hand zijn gedaan.

DPA

BR>Deutsche Bank kan in die jaren ettelijke miljarden aan bijzondere inkomsten binnenhalen, aldus Axel Pfeil, hoofd van DB Investor, een volle dochter van de bank. Hij zette zijn plannen uiteen in de dinsdageditie van de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Bedoeling is dat âlle belangen worden afgestoten. Berichten als zou een verkoop van de stukken van het Duits-Amerikaanse autoconcern Daimler-Chrysler niet aan de orde zou zijn, ontkrachtte een woordvoerder van Deutsche Bank nadrukkelijk. "Van uitzonderingen zal geen sprake zijn," onderstreepte hij.

De marktwaarde van de aandelenpakketten bedraagt meer dan 20 miljard euro (meer dan 806 miljard frank). In de financiële boekhouding zijn ze evenwel flink lager gewaardeerd. Afgaand op de mededelingen van Pfeil zou DB Investor een stille reserve van 15,5 miljard euro (ruim 625 miljard frank) herbergen.

Tot de belangrijkste investeringen van Deutsche Bank behoren pakketten van bijna 12 procent in DaimlerChrysler, dat momenteel ruim 6,7 miljard euro waard is. Een krappe 10 procent in de verzekeringsmaatschappij Münchner Rück heeft een prijs van 6,3 miljard euro. In Allianz, eveneens een verzekeringsonderneming houdt de bank een pakket van 4,1 procent: goed voor 3,8 miljard euro.

Nu in het nieuws