Zware maaltijd kan hartaanval uitlokken

Print
Zeer zwaar tafelen kan het risico op een hartinfarct binnen twee uur na de maaltijd met een factor vier verhogen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder bijna tweeduizend hartinfarctpatiënten, waarvan de resultaten zijn gepresenteerd op een congres van de American Heart Association in New Orleans.
BR>Van de 1986 ondervraagde mannen en vrouwen bleken er 158 binnen een periode van 26 uur vóór hun hartaanval een zeer uitgebreide maaltijd te hebben genuttigd en 25 binnen twee uur vóór het hartinfarct. De periode van twee uur na de zeer zware maaltijd bleek, aldus de onderzoekers, de meest kritische periode voor het krijgen van een hartinfarct. Op welk moment van de dag de maaltijd werd genoten, bleek niet van invloed te zijn.
Volgens de onderzoekers kan het eten van een zeer copieuze maaltijd op een gelijksoortige manier een hartaanval uitlokken als een zeer zware lichamelijke inspanning of een heftige woede-uitbarsting, met name bij mensen die al aan een coronaire hartziekte lijden of al eerder een hartaanval hebben gehad. Welke factoren daarbij een rol spelen is nog onduidelijk. Mogelijk dat hormonen die bij de spijsvertering in de bloedbaan vrijkomen en de hartslag en bloeddruk verhogen, een rol spelen. De tijdelijk verhoogde bloeddruk doet de zuurstofbehoefte toenemen, waardoor het hart extra wordt belast.
Daarnaast kan deze verhoogde bloeddruk, aldus de onderzoekers, ook de artherosclerotische plaques in bloedvatwanden doen scheuren, met als gevolg een afsluiting van een bloedvat in de hartspier. Ook is het denkbaar, dat vetten in het copieuze maal de functie van de binnenbekleding van bloedvaten (endotheel) tijdelijk verstoren.

.

Nu in het nieuws