Siemens legt eerste UMTS-verbinding

Siemens heeft als eerste in Nederland een draadloze verbinding gelegd via snelle umts-techniek. Vooralsnog heeft een umts-telefoon de omvang en gewicht van een audio-rack, maar de technici verwachten dat 'binnen een half jaar' te hebben gereduceerd tot het formaat van een gewone zaktelefoon.

GPD

BR>De licenties voor het exploiteren van umts-frequenties zijn inmiddels in de meeste Europese landen verkocht en hebben de telecombedrijven opgezadeld met schulden van honderden miljarden guldens. In Spanje, Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland heeft umts tot politieke schandalen geleid en tot justitiële invallen bij Versatel en Telfort. Intussen bestaat umts-apparatuur alleen nog in laboratorium-uitvoering en is het eerste umts-netwerk pas over twee jaar in de lucht.

Siemens is in Europa de eerste die een daadwerkelijke 'breedband' umts-verbinding heeft laten zien. Het concern zegt daarmee een voorsprong van zes maanden te hebben op de concurrenten van Nokia, Alcatel en Ericsson.

De eerste verbinding had een bandbreedte van 1,2 megabit per seconde, ruim de helft van de maximale snelheid van umts, 2 megabit. Het leverde een acceptabele videoverbinding op. Het nog enigszins schokkerige beeld en de vertraging van ongeveer een seconde tussen boodschap en ontvangst was het gevolg van de overmatige dradenkluwens die in de proefopstelling nog nodig zijn. Umts zal volgens Kelder de eerste jaren overigens beperkt blijven tot een snelheid van ongeveer 200 kilobit en daarna geleidelijk sneller worden. Voor werkelijk vloeiende filmbeelden op grootscherm is 2 mb nodig, maar voor een beeldtelefoon met klein schermpje is minder nodig. Een umts-zaktelefoon heeft Siemens alleen nog als niet-werkend 'studiemodel'. De SX45 ziet eruit als een mini-discman, rond met een langwerpige lcd, met ingebouwde videocamera en computertoetsen. Een kiesschijf komt beschikbaar door de bovenste helft van de 'discman'-telefoon rond een asje van de onderste te draaien. De SX45 moet begin 2002 in de winkel liggen. Tegen die tijd denken KPN en de andere vier mobiele operators te beginnen met het 'uitrollen' van hun umts-netwerken. Voor umts is een nieuw netwerk nodig van ettelijke duizenden antennes per operator. Universal mobile telecommunications system borduurt voort op gsm en is de Europese standaard. In Azië en de VS wordt gewerkt aan mobiel breedband internet volgens eigen technische standaarden.