ATV verdwijnt van kabel in regio Lier

Print
De Antwerpse regionale zender ATV verdwijnt vanaf volgende week van de kabel in Lier, Nijlen en Duffel. Kabelmaatschappij Electrabel-Interteve past daarmee het kabeldecreet toe. Volgens ATV is deze verwijdering helemaal niet nodig. Vooral in Lier, waar ATV een marktaandeel van 30% haalt, zal de Antwerpse zender worden gemist.
BR>Vanaf 21 november verdwijnt ATV van de Lierse, Nijlense en Duffelse kabel. Daarmee past Electrabel-Interteve het mediadecreet toe. "Volgens ons is die verwijdering niet nodig. We hebben daarover een brief verstuurd naar de minister van Media Dirk Van Mechelen", protesteert ATV-directeur Johan De Boel.
"Het mediadecreet deelt Vlaanderen op in een aantal uitzendgebieden. Dat gebeurt aan de hand van de kiesarrondissementen en niet op basis van socio-culturele gronden. Wij vinden dat de uitzendingen deze grenzen mogen overschrijden. Wie in Lier woont, wil ook weten wat er in Antwerpen gebeurt. Ons marktaandeel bedraagt daar 30%."
Ook in Nijlen en Duffel zal ATV worden gemist. Onder meer de weekendprogramma's, zoals de cinematips van Michel Follet, kennen er veel bijval. "Regionale televisie is na VRT en VTM de meest bekeken televisie en laat Canvas, VT4 en Kanaal2 ver achter zich."
"Vreemd is dat de meest uiteenlopende commerciële projecten bedacht worden die wel de kabel halen. Voorbeeld is Vitaya, waar geen kat naar kijkt. De regionale zenders, die de bevolking wel interesseren, worden beknot. Dit is de zoveelste aanslag op regionale televisie", zegt Johan De Boel.
De verwijdering van ATV in Lier, Nijlen en Duffel is volgens Electrabel-Interteve noodzakelijk. "We passen hier alleen de wet toe. Die zegt dat er per arrondissement maar één regionale zender mag zijn. In Lier is dat RTV", zegt PR-verantwoordelijke Arnold Van der Franen van Interteve.
"We hebben de afgelopen zes jaar ATV op de kabel getolereerd omdat het technisch niet anders kon. Dankzij de glasvezelkabels kunnen we nu wel ingrijpen. Het is erg jammer voor de zender en zijn kijkers, maar we passen hier alleen de wet toe."

"Lierenaars willen weten wat in Antwerpen gebeurt"


Na het verdwijnen van ATV wordt RTV de enige regionale zender in de Lierse regio. "Het is eigenlijk jammer dat ATV daar verdwijnt", reageert RTV-directeur Jan Peeters.
"Omdat wij in Lier aan nieuwsgaring doen en nieuws uit die regio brengen, hebben wij daar hoge kijkcijfers. RTV en ATV worden daar blijkbaar wel vaak dubbel bekeken. Ik kan me voorstellen dat heel wat Lierenaars willen weten wat er in Antwerpen gebeurt", aldus Jan Peeters.
"Wat nu gebeurt, geldt trouwens niet alleen voor ATV. Zo worden in Lint onze uitzendingen geschrapt. Die gemeente ligt op de grens van ons uitzendgebied. Ook in Kapelle-op-den-Bos is RTV geschrapt en dat lokte zelfs protest uit van burgemeester Leo Peeters."
"Daarom pleiten de regionale zenders samen voor een zekere overlapping van de uitzendgebieden. In gemeenten die op de grens van die uitzendgebieden liggen, moet je ook de andere zender kunnen bekijken. De nieuwsgaring moet uiteraard wel binnen het eigen gebied gebeuren", besluit Jan Peeters.

Mensen kunnen stemmen voor behoud van ATV


De verwijdering van ATV van de kabel in Duffel, Lier en Nijlen ontlokte al veel reacties. Mensen zouden graag de regionale zender behouden en bellen in grote getalen naar ATV om te vragen wat ze eraan kunnen doen.
De regionale zender stelt nu een reactielijn open, waar het publiek voor het behoud van ATV kan stemmen. Deze informatie zal dan worden overgedragen aan het kabinet van Vlaams minister van Media Dirk Van Mechelen en Electrabel. Het telefoonnummer is 0900.20.973.

.

Nu in het nieuws