Gesprekken zitten muurvast in Malle

Het is nog altijd niet geweten wie op 1 januari 2001 burgemeester van Malle wordt, Oostmallenaar Harry Hendrickx (DBM) of Westmallenaar Robert Mintjens (CVP). Of gaat een derde 'hond' met het klassieke 'been' lopen? Ruim één maand na de verkiezingen zitten de onderhandelingen over het vormen van een bestuurscoalitie nog steeds muurvast.

Jan Vorsselmans

BR>Zondagavond 8 oktober riep huidig burgemeester Harry Hendrickx zich uit als de grote triomfator. Hij verzamelde het meeste aantal voorkeurstemmen van alle kandidaten: 1.794. Oud-burgemeester Robert Mintjens kreeg 1.095 voorkeurstemmen achter zijn naam.

DBM en CVP verwierven elk 7 zetels. De andere zitjes waren voor VLD (3), Grim (3), Vlaams Blok (2) en SP (1). Direct na de uitslag was al meteen duidelijk dat DBM en Grim aan één zeel zouden trekken. "Harry Hendrickx riep er wel de VLD bij, maar beloofde ons aanvankelijk slechts één zetel. Daarna werden dat er anderhalf en nog later twee. Maar toen was het al te laat, want intussen sloten we een alliantie af met de CVP", legt François De Beuckelaer (VLD) uit.

KritiekOok de CVP is niet te spreken over de houding van Harry Hendrickx tijdens de onderhandelingen. "We werden vanuit de hoogte bekeken. Dat is geen basis om constructieve gesprekken te voeren", klapt CVP'er Thierry van der Straten Waillet uit de biecht. Harry Hendrickx wimpelt die kritiek weg. "CVP en VLD spelen een politiek spelletje."Gevolg: er staan nog altijd twee machtsblokken lijnrecht tegenover elkaar: CVP-VLD, gesteund door de SP, en DBM-Grim. "Ik vraag me af waarom Grim nog altijd vasthoudt aan DBM en mij liever niet als burgemeester wil. We hebben de jongste weken ons uiterste best gedaan om uit de impasse te geraken en oplossingen aan te reiken", zegt Robert Mintjens.Sinds begin deze week zoekt Harry Hendrickx opnieuw contact met de andere partijen, behalve het Vlaams Blok - dat helemaal buitenspel staat - en de SP. Maandag praatte DBM met VLD en Grim, en donderdag komt de CVP aan de beurt. François De Beuckelaer: "Wij zijn voor DBM bevoorrechte partners, na Grim uiteraard. Een coalitie met vier partijen is in de huidige constellatie ondenkbaar. Het VLD-partijbestuur spreekt zich binnenkort uit over een tripartite met DBM en Grim, maar ik denk niet dat mijn fractie de banden met de CVP gaat verbreken."