Elsschot-film lijmt Antwerpen

Print
Maandagavond kende de Elsschot-verfilming Lijmen/het been eindelijk zijn Antwerpse filmpremière. De nieuwste langspeler van Robbe De Hert kon op massale mediabelangstelling rekenen. De indrukwekkende cast, bestaande uit onder meer Mike Verdrengh, Willeke van Ammelrooy, Koen De Bouw en Sylvia Kristel, zal daar wel voor iets tussenzitten. De film draait vanaf volgende week in de bioscoop, maar wij baanden ons reeds een weg tussen de aanwezige BV's en legden aan iedereen dezelfde vragen voor.
BR>1. Kan je de film Lijmen/het been omschrijven in drie adjectieven?
2. Was Elsschot verplichte literatuur op school?
3. Wat is de echte naam van Willem Elsschot?

Ann Ceurvels


1. Boeiend, sfeervol en meeslepend.
2. Natuurlijk. Ik zit nogal perfectionistisch in elkaar. Als ik een boek MOET lezen, wil ik ook de vergelijking kunnen aangaan met de eventuele verfilming. Wordt er iets opgehelderd? Zit het verhaal voller in mekaar?
3. Laarmans?

Warre Borghmans


1. Helaas, oubollig, vlak.
2. Kaas heb ik moeten lezen. Heel schoon. Ik vind Lijmen een veelgelaagd en menselijk verhaal met een nog altijd relevante problematiek, maar de verfilming is te dik in de verf gezet, te eerstegraads. Ik ken Mike Verdrengh eerder als een subtiel man, maar in deze film wordt hij te karikaturaal voorgesteld.
3. Willem De Ridder?

Janine Bisschops


1. Mooie muziek en Willeke.
2. Nooit gelezen, maar wel van hem vele toneelstukken gezien in de KNS.
3. Goe geweten. Ik ken zelfs zijne kleinzoon, maar ik kan er niet opkomen...

Rob Van Eyck


1. Goed gespeeld, tof, sfeer.
2. Ik moest dat ooit leren op school, maar door een te veel aan drank ben ik alles vergeten. Dit verhaal is van alle tijden. Wat er nu gebeurt met Lernaut&Hauspie kan ik terugvinden in deze film.
3. ?

Els De Schepper


1. Mooi, lang en Willeke.
2. Uiteraard, zoals iedereen. Dit boek had ik nog niet gelezen en ik vind het tof om het op deze manier te ontdekken. Het is een fijne gedachte dat ons Vlaams cultuurpatrimonium op deze wijze wordt uitgedragen. Laten we hopen dat er vele jongeren naar deze prent komen kijken.
3. Geen idee.

Will Ferdy


1. Niet commercieel, goed geacteerd, prachtig.
2. Ik mocht vroeger Elsschot niet lezen, dus uiteraard heb ik me op zijn boeken gestort. Intussen heb ik ook Het huwelijk van Elsschot op muziek gezet, wat terug te vinden is op mijn compilatie-cd.
3. Ik ben in onderhandeling geweest met de familie, dus ik zou het moeten weten...

Tom Lenaerts


1. Oprecht, mooi en sfeervol.
2. Ik heb altijd Elsschot gelezen uit vrije wil. Als mensen zouden twijfelen om ooit een boek van hem ter hand te nemen, is deze film een perfecte reden. Hij schrijft goeie verhalen en heerlijke dialogen. Het is een schande om hem op de verplichte schoolliteratuurlijst te zetten. Je moet dit zelf ontdekken.
3. Alfons De Ridder! (Proficiat, Tom)

.

Nu in het nieuws