Recordprijs voor werk van "jonge wilde" Damien Hirst

Het enfant terrible van de Britse kunst, Damien Hirst, mag zich verheugen op een stijgende appreciatie op de internationale kunstmarkt. Een collage van dode vlinders op een blauwe achtergrond van de in 1965 geboren kunstenaar ging op een veiling in New York voor 750.500 dollar (35,2 miljoen frank) onder de hamer.

BR>Het bedrag is een nieuwe recordprijs voor een geveild werk van Hirst, zo deelde veilinghuis Phillips in New York mee. In het voorjaar werd voor twee hoofden van runderen op een formaldehyde-oplossing al 552.500 dollar (25,9 miljoen frank) neergeteld.

Hirst zorgde met zijn kunstwerken, bestaande uit etensresten en dierenkadavers, vaak voor opschudding. Een tentoonstelling over de "jonge wilden" van de Britse schilderkunst in New York vorig jaar zorgde voor een provincialistische politieke controverse. De conservatieve burgemeester van de Big Apple, Rudolph Giuliani, dreigde er zelfs mee de subsidiekraan dicht te draaien van het Brooklyn Museum of Arts, dat met de expositie wilde uitpakken. Giuliani werd echter door het gerecht op de vingers getikt. De expeditie bood ruimte aan werk van ondermeer Hirst.

Nu in het nieuws