Concern schenkt een De Vlaminck

Print
De Amerikaanse voedingsmultinational Sara Lee/Douwe Egberts Corporation heeft de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSK) in Brussel een werk van de vooraanstaande Franse fauvist Maurice De Vlaminck (1876-1958) geschonken. 'La Seine à Chatou' ('Landschap. De Seine bij Chatou') dateert uit 1912.
BR>Het werk van De Vlaminck maakt deel uit van de bedrijfscollectie van 52 kunstwerken die het concern onder de naam Sara Lee Corporation Millennium Gift heeft geschonken aan 40 zorgvuldig uitgekozen musea over de gehele wereld. De schilderijen - naast De Vlaminck onder anderen van Chagall, Degas, Braque, Dufy, Gauguin, Giacometti, Léger, Matisse, Picasso, Pissarro, Renoir, Rouault, Toulouse-Lautrec, Sisley en Chaim Soutine - zijn een jaar lang in diverse musea tentoongesteld onder de expositienaam 'Monet to Moore'.
In Nederland mochten overigens drie musea zich om een cadeau van Sara Lee verblijden: het Singer Museum in Laren ontving een Dufy, het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen een sculptuur van Giacomo Manzu (van wie een van zijn kardinalen-beelden het Antwerpse Middelheim siert) en het Van Gogh Museum in Amsterdam kon zich verheugen om een impressonistisch werk van Camille Pissarro.
'De Seine bij Chatou', een zicht op de rivier die zich boven de daken van Chatou een weg baant tussen de bomen en het struikgewas, stamt uit De Vlamincks post-fauvistische periode, nadat de schilder onder de indruk was gekomen van Paul Cézanne, de onverklaarde voorloper van het kubisme. Het 'Landschap' is, aldus de KMSK, een fraai voorbeeld van De Vlamincks streven de zonovergoten Provencaalse vergezichten van Cézanne te evenaren in de kleurstelling van de landschappen die hij aan de oevers van de Seine aantrof.
Voor de KMSK, waar het werk voortaan op verdieping -4 valt te bewonderen, is het 'Landschap' een belangrijke aanvulling op het werk van De Vlaminck in de verzameling van het museum. Het museum beschikte reeds over een landschap uit De Vlamincks 'Cézanne-periode'.

.

Nu in het nieuws