Helft bedienden verdient meer dan 102.000 frank

Print
De helft van de voltijds werkende bedienden en ambtenaren verdient meer dan 102.000 frank bruto per maand. Vooral in de farmaceutische sector, de chemie en de informaticabranche wordt goed betaald. Dat alles blijkt uit een enquête onder 22.564 lezers van de personeelskrant Vacature.
BR>Vooral hooggeschoolden namen deel aan het onderzoek. Dat kan de resultaten wel enigszins beïnvloeden. Toch blijven ze interessant.
Opvallend is dat bij veel mensen een deel van het loon niet meer 100% vast is. Zo krijgt 45,1% van de werknemers uit de privé-sector een bonus uitbetaald als ze zelf sterk presteren of als hun bedrijf het goed doet. In de overheids- en de non-profitsector is dat voorlopig maar voor 10,4% van de bedienden het geval. Hoe hoger de job op de sociale ladder, hoe meer het loon trouwens afhankelijk wordt van prestaties.
Daarnaast krijgen heel wat werknemers naast hun basisloon nog een of ander extra voordeeltje. Vooral voor het hoger kader, dat gemiddeld al 192.000 frank per maand mee naar huis neemt, is dat het geval. Hier treedt dus duidelijk het Mattheüs-effect op. Wie veel heeft, krijgt nog veel meer.
De klassiekers als maaltijdcheques, prijsreducties en geboortepremies komen in alle loonklassen voor, maar de meer geliefde voordelen als een bedrijfwagen, een gsm en een computer zijn vooral voor de hogere loonklassen weggelegd.
Een completer beeld van de salarisenquête vindt u op www.vacature.com

.

Nu in het nieuws