Derde van loodsen staakt vrijdag

Print
De loodsdiensten zullen vrijdag maar op een laag pitje draaien. De socialistische vakbond ACOD roept zijn leden bij het Zeewezen op om vanaf 14u het werk neer te leggen. Voor 24 uur.
BR>Drie afdelingen zijn bij de stakingsoproep betrokken: Vloot (dat is de afdeling die instaat voor het aan boord brengen van de loodsen), de loodsen zelf, en de afdeling Scheepvaartbegeleiding. Die laatste omvat de radarwaarnemers in de stations Zeebrugge en Antwerpen en de maritieme verkeersleiders in Oostende.
De Vlaamse beloodsingsactiviteiten zijn al een viertal jaar in herstructurering, maar een aantal kleinere, irritante problemen blijven onopgelost. Het ACOD is er bijvoorbeeld niet over te spreken dat er plannen zijn om de klassieke tender - het schip waarmee loodsen naar een schip gebracht worden dat op zee ligt - grotendeels uit dienst te nemen. Alleen bij heel zwaar weer zou het schip nog ingezet worden, wat voor onzekerheid zorgt bij de bemanning. "Het personeel wordt een jojo van de weersomstandigheden", vreest Ronny Vande Winkel.
Andere problemen houden verband met het tekort aan personeel binnen de administratieve diensten, de aanpassing van het geldelijk statuut en het haperende investeringsbeleid.
Volgens Vande Winkel kan de christelijke bond de grievenbundel van het ACOD onderschrijven, maar is er daar geen actiebereidheid. De aanhang van het ACOD bij het Zeewezen bedraagt ongeveer een derde. De actie kan dus voor ernstige hinder zorgen.

.

Nu in het nieuws