Balenaars klagen discriminatie gemeentewet aan

Print
Twee schoonbroers kunnen onmogelijk samen zetelen in dezelfde gemeenteraad. Tot die pijnlijke vaststelling komen de Balense VLD en de CVP. De twee partijen hebben voor de komende legislatuur een coalitie gevormd.
BR>Erwin Delarbre (VLD) en Erik Borgmans (CVP) zijn sinds de voorbije stembusslag nog maar weinig aan het feest geweest. Dat komt zo. De twee waren met steile ambities naar de verkiezingen getrokken. Ze vielen uiteindelijk net naast de boot. Ze misten een handvol stemmen om rechtstreeks naar de gemeenteraad te mogen trekken.
Maar geen nood. Aangezien CVP en VLD een aantal leden naar de OCMW-raad sturen, zou het tweetal alsnog worden opgevist om een tiental keren per jaar in de gemeenteraad het beleid te kunnen controleren.
Maar ook dat kan dus niet. De twee zijn getrouwd met evenveel vrouwen, die per toeval zusters zijn van elkaar. De gemeentewet is onverbiddelijk: "Personen wier echtgenoten bloedverwanten zijn in de tweede graad, mogen niet samen zetelen", stelt de pas in het voorjaar gemoderniseerde wet.
De reden van deze onverenigbaarheid van personen gaat terug naar het begin van het koninkrijk België. Omdat toen nog de terechte vrees bestond dat adellijke families het gemeentelijke beleid zouden monopoliseren, werd hen verboden om samen deel te nemen aan het beleid.
Mocht er in die tijden toch nog een situatie als die in het huidige Balen zijn ontstaan, dan zou wellicht om het dure plaatsje in de raad zijn geduelleerd. Maar daar steekt de Belgische wet een stokje voor. "Het is Erik die mag zetelen omdat hij meer naamstemmen had", geeft Erwin Delarbre ootmoedig toe, met de harde wet van de cijfers in de hand.
Het neemt niet weg dat Delarbre ontgoocheld is. "Vóór de verkiezingen hadden ze ons in Brussel nochtans wijsgemaakt dat onze verwantschap geen probleem zou zijn. Volgens de kenners waren wij hooguit verwant in de vierde graad. En dan krijg je plots dit. Tja, dan kan je toch wel vragen hebben bij de doorzichtigheid van de wet."
Erik Borgmans mag dus zetelen. Maar zoals het een goede schoonbroer betaamt, is ook hij teleurgesteld. "Als wij met onze vrouwen hadden samengewoond, dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest. De wet houdt dus een discriminatie voor gehuwden in. Hoog tijd dat ze daar iets aan veranderen. Meer kan ik daarover niet zeggen. En wees asjeblieft voorzichtig met wat je schrijft. Ik wil geen ruzie in de familie."

.

Nu in het nieuws