"200.000 Belgen hebben diabetes zonder het te weten"

In België hebben momenteel vermoedelijk 400.000 mensen suikerziekte, waarvan ruim de helft zonder het te weten. Omdat hun aantal in de loop van de volgende tien jaar nog zal verdubbelen organiseerden de Belgische diabetesverenigingen en insulinefabrikant Novo Nordisk een persconferentie om het belang van preventie te benadrukken. 14 november is diabetes-werelddag. Diabetes is een tot nu toe ongeneselijke stofwisselingziekte waarbij het lichaam geen of te weinig insuline aanmaakt om de suikers die via de voeding in de bloedsomloop terechtkomen om te zetten in energie. De overtollige suikers zetten zich vast op de bloedvaten die langzaam dichtslibben. Concreet vragen de diabetesverenigingen via het RIZIV aan minster van sociale zaken Vandenbroucke een grootschalige informatiecampagne te starten en een systematische screening te organiseren bij alle personen ouder dan 65 jaar en personen met hoge risicofactoren (erfelijkheid, zwaarlijvigheid).

Belga

BR>Omdat de symptomen van suikerziekte erg lijken op gewone ouderdomskwalen wordt zogenaamde ouderdomsdiabetes (type 2) vaak te laat vastgesteld. Nochtans kan de ziekte ernstige complicaties hebben. Zo is diabetes de voornaamste oorzaak van blindheid en slechte nierwerking. Diabetes-patiënten hebben ook meer kans op een hartinfarct, beroertes, aderverkalking en amputaties van de onderste ledematen. Qua preventie kunnen diabetespatiënten door een aangepaste voeding en voldoende lichaamsbeweging mogelijke complicaties afremmen. De diabetesverenigingen doen een oproep om consultaties bij diëtisten en podologen toegankelijker te maken voor patiënten. Zorgverleners moeten voldoende worden opgeleid om diabetes tijdig te herkennen en de invoering van een diabetespas kan de communicatie tussen zorgverleners en patiënt verbeteren.

Diabetespatiënten krijgen bovendien af te rekenen met sociale discriminatie. Omdat ze als "risicogroep" bekend staan ondervinden ze problemen bij sollicitaties en het afsluiten van bepaalde verzekeringen. "Verzekeringsmaatschappijen werken nog met verouderde statistieken over de kosten van een diabetesbehandeling. Die is ondertussen veel efficiënter en goedkoper geworden", legt Stijn Deceukelier van de Vlaamse Diabetesvereniging uit. Door een recente wetswijziging kan diabetes niet meer worden ingeroepen om beroepschauffeurs een rijbewijs te ontzeggen, maar die regeling is nog onvoldoende bekend, aldus Deceukelier.

Nu in het nieuws