Melkzuur halveert salmonella bij slachtkuikens

Print
Toevoeging van melkzuur aan het drinkwater van slachtkuikens halveert de besmetting met salmonella van de jonge hanen. Zo blijkt uit een studie van het Amerikaanse ministerie van landbouw in Texas.
BR>Vooral de keelkrop en de slokdarm staan bloot aan bacteriële besmetting, aldus microbioloog Allen Byrd. Acht tot tien uur voor de slacht krijgen de dieren niets meer te eten, zodat de maag tijdig leeg is. In de tussentijd gaan de kuikens echter wel op zoek naar iets eetbaars en pikken alles op van de grond. Op die manier krijgen ze veel bacteriën binnen. Tijdens de slacht kunnen die worden verspreid over de rest van het vlees.
Door twee eetlepels melkzuur toe te voegen aan vijf liter drinkwater komt er 45 procent minder salmonella terecht in het maagdarmstelsel als bij gewoon kraanwater. Het melkzuur verzuurt de keelkrop en de slokdarmwand, die daardoor een minder geschikt milieu vormen voor bacteriegroei. De onderzoekers zoeken naar andere momenten in het productieproces waarop infecties kunnen optreden.

.

Nu in het nieuws