Guidant Europe opent cardiovasculair instituut in Diegem

Het Amerikaanse bedrijf Guidant heeft het "Guidant Europe Cardiovascular Institute" in Diegem geopend. In dit hoogtechnologische opleidingscentrum kan iedereen uit de cardiovasculaire sector terecht om de nieuwste technische snufjes rond hart- bloedvatenchirurgie te testen en te evalueren. Guidant, dat instrumenten en inplantigen voor cardiovasculaire aandoeningen ontwerpt en vervaardigt, wil hiermee een uniek en toonaangevend instituut in het hart van Europa vestigen.

Belga

BR>Op de opening was het kruim van de Europese hart- en bloedvatenchirurgen uitgenodigd. Zij konden alvast kennismaken met de uitstekende faciliteiten van het centrum. Zo is er een auditorium waar operaties via satelliet rechtstreeks gevolgd kunnen worden op een videoscherm. De deelnemers in het auditorium kunnen ook rechtstreeks contact opnemen met het operatieteam om vragen te stellen of om feedback te geven bij de operatie.

Woensdagmorgen werd bij wijze van voorbeeld een operatie in het ziekenhuis van Aalst gevolgd. Daar werd een nieuw soort inplanting uitgetest: een minuscuul buisje dat in de kleine aders op het hart wordt ingebracht om te voorkomen dat deze dichtslibben.

Het centrum beschikt ook over een virtual-reality oefenruimte. In die kamer staan toestellen die het cardiovasculair systeem simuleren en waar cursisten op kunnen oefenen. "Het systeem wordt voor 95 % geloofwaardig geacht door de experts," aldus Guido Neels van Guidant Europe. Daarnaast is er nog de Cath Lab, een volledig werkzame operatiezaal met synthetische modellen. "Het voordeel hiervan is dat men niet moet werken met proefpatiënten of proefdieren," zegt Neels. "Het synthetisch materiaal is uitstekend gemaakt en wordt door experts als bijna levensecht beschouwd." Tenslotte is er ook een lokaal waar allerlei inplantaten voor hartritmestoornissen uitgetest kunnen worden.

Nu in het nieuws