Print zelf je digitale foto's

Print
Meestal valt het resultaat nogal tegen, als je je digitale foto's afdrukt op een gewone inkjetprinter. Op het scherm lijkt zo'n beeldje al gauw heel wat, maar op papier afgedrukt blijkt er nogal eens wat te mankeren aan de scherpte, of de kleuren zijn helemaal niet zo natuurgetrouw.
BR>Sony zegt een goede oplossing te kunnen leveren met een speciale printer voor digitale foto's. De DPP-SV55 print foto's in het formaat 15 bij 10, dus zo ongeveer de afdrukken die je ook van de fotovakhandel krijgt.
De fotoprinter kan overweg met beeldmateriaal uit allerlei bron. Het is mogelijk om de machine aan te sluiten op de pc, zodat beelden daarvandaan direct kunnen worden afgedrukt. Deze aansluiting gebeurt via de usb-poort. Een camcorder of videorecorder kan worden aangesloten via de S-Videopoort. En wie een digitale camera heeft die een Compact Flash Card of SmartMedia Card gebruikt als opslagmiddel, die zit ook goed, want voor beide mediatypen is een sleuf waarin deze kaartjes kunnen worden gestopt. Ten slotte kan de printer natuurlijk ook overweg met de Memory Stick, het opslagmedium dat Sony zelf gebruikt.
De afdrukken worden gemaakt in een resolutie van 440 bij 400 dpi met meer dan 16 miljoen kleuren. Dat is ruim voldoende voor een keurige afdruk - al is het natuurlijk wel zo dat de afdruk nooit beter zal kunnen worden dan de originele opname. Wie met een digitale camera werkt die slechts een matige resolutie aankan, die mag niet verwachten dat de printer daar een hoge kwaliteit foto's van kan maken.

Een stuk scherper


Voor het afdrukken past Sony een technologie toe die Dye Sublimation printing wordt genoemd. In vergelijking met de gewone inktjetprinter levert dat afdrukken op die een heel stuk scherper zijn. De fotoprinter kan overweg met verschillende bestandsformaten. Behalve jpg, dat vrijwel standaard is voor digitale foto's, kan de printer ook tff- en bmp-bestanden afdrukken. Sony levert speciaal fotopapier voor de printer. Dat is in twee verschillende formaten te koop. De afdrukker heeft een straatprijs van rond de 30.000 frank inclusief btw.

.

Nu in het nieuws