Gat in ozonlaag dit jaar vroeg gesloten

Print
Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool, dat dit jaar groter was dan ooit, is op 9 november dichtgegaan. Dat is circa drie weken eerder dan in andere jaren. Ook rukte het ozongat ver op naar het Noorden; het kwam over de punt van Zuid-Amerika.
BR>Hoe het precies komt dat het gat zoveel eerder dicht is, weet de Nederlandse weerkundige dienst KNMI niet precies. "Waarschijnlijk liepen de luchtstromen boven Antarctica dit jaar anders", aldus het instituut.
De stromen boven het Zuidpoolgebied zijn zo stabiel dat daar onder invloed van kou en zonlicht elk jaar een gat in de ozonlaag ontstaat, legt ozonspecialist M. Allaart van het KNMI uit. Elders op aarde verlopen de luchtstromen te chaotisch. "Daardoor ontstaan niet nog meer gaten. Terwijl er boven ons hoofd ook veel ozonafbraak plaatsvindt".
De tot nu toe grootste opening in de ozonlaag bestreek op 8 september 28 miljoen vierkante kilometer, ongeveer drie keer de oppervlakte van de Verenigde Staten.
Het ozongat is ieder jaar waar te nemen tussen september en november. Het ontstaat aan het begin van de Antarctische lente. Dan is de temperatuur nog zeer laag en bovendien is er genoeg zonlicht om het proces van ozonafbraak op gang te brengen.

.

Nu in het nieuws