Schelfhout Kinrooi in Ierse handen

De Kinrooise producent van betonnen prefabwanden Schelfhout is overgenomen door de Ierse bouwmaterialengroep CRH. De overname gebeurde via dochter CRH Belgium, dat ondermeer nog tegel- en klinkerfabrikant Marlux en de producent van rioleringsbuizen Gerard Welkenhuysen uit Lummen onder de vleugels heeft. Een bedrag voor de overname van het familiebedrijf is niet bekendgemaakt.

BR>Schelfhout werd in 1977 opgericht door Chris Schelfhout. Het bedrijf maakt geprefabriceerde betonnen wanden en is vooral bekend van de uitgewassen silexwanden die in verschillende kleuren als decoratie in bedrijfsgebouwen worden gebruikt. De onderneming haalde vorig jaar een omzet van 1,15 miljard frank en stelt 250 mensen tewerk. Chris Schelfhout: «Ons bedrijf is op korte termijn sterk gegroeid. Bovendien zijn we actief in een bijzonder kapitaalintensieve sector. Tot slot speelt ook de onzekere toekomst van de winning van grind - een belangrijke grondstof voor de producten van Schelfhout - in het Maasland een rol. Om al die redenen moesten we wel aansluiting zoeken bij een grotere groep. CRH kan bijvoorbeeld de aanvoer van grind voor ons verzekeren. Daarvoor wordt nu een terminal in Antwerpen gebouwd,» aldus Schelfhout, die overigens afgevaardigd bestuurder van het Kinrooise bedrijf blijft.

Op dit ogenblik plant Schelfhout een investering van 60 miljoen in uitbreiding van de capaciteit voor de productie van grote wandpanelen.

CRH beschikt nu over zes betonverwerkende bedrijven in ons land, die samen een omzet draaien van 3,5 miljard frank.