Huidkanker bij aidspatienten via speeksel verspreid

Onderzoekers van de Universiteit van Washington zijn tot de conclusie gekomen dat het virus dat Kaposi's sarcoom veroorzaakt waarschijnlijk verspreid wordt door kussen. Kaposi's sarcoom is een vorm van huidkanker die aids-patienten treft.

AP

BR>Het betreffende virus is bekend onder de naam herpesvirus 8. Het werd zes jaar geleden ontdekt.

Kaposi's sarcoom is al eeuwenlang bekend in Zuid-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. In de Verenigde Staten dook de ziekte pas op aan het begin van de jaren '80, aan het begin van de aidsepidemie. De ziekte komt in de VS bijna uitsluitend voor bij mensen die aids hebben. Tussen de 30 en 50 procent van de HIV-geinfecteerden die worden besmet met het herpesvirus 8 krijgen uiteindelijk Kaposi's sarcoom.

Tot nog toe was niet bekend hoe het virus wordt overgebracht. Sommige onderzoekers dachten dat de besmetting plaats had door seksuele contacten. Het nieuwste onderzoek lijkt erop te wijzen dat dat idee niet klopt.

Dr. John Pauk van de Universiteit van Washington onderzocht samen met zijn collega's 39 homoseksuele mannen die besmet waren met het herpesvirus 8, maar die geen Kaposi's sarcoom hadden. In 30 procent van de speekselmonsters en mond-uitstrijkjes van deze mannen werd het virus aangetroffen, terwijl het maar in 1 procent van hun anale en genitale uitstrijkjes werd gevonden. Bovendien bleek de concentratie van het virus in speeksel ook veel hoger te zijn dan in sperma, voor zover het daar al in zat.

"Het belangrijke is dat uit het onderzoek kan worden opgemaakt dat mond-op-mond contact een zekere rol speelt bij de overbrenging van het virus, ook al is er nog meer onderzoek nodig ter bevestiging", zegt Pauk.

Uit het onderzoek bleek ook dat degene die een voorkeur hebben voor tongzoenen kennelijk veel meer risico lopen om besmet te worden met het herpesvirus 8 dan degenen die dit niet doen.

In delen van Afrika is vermoedelijk ruim 70 procent van de bevolking besmet met het virus. De mogelijke besmetting via speeksel zou een verklaring zijn voor deze hoge besmettingsgraad.

Kaposi's sarcoom veroorzaakt paarse vlekken op de huid, en kan ook de inwendige organen aantasten. Net als het geval is met veel andere ziektes waar mensen met aids aan sterven, krijgen gewoonlijk alleen mensen die toch al een verzwakt immuunsysteem hebben last van deze aandoening.

Gezonde mensen met een normale weerstand die worden besmet met het betreffende herpesvirus, worden in het algemeen niet ziek.