Fruit groeit beter onder kleilaag

Print
Boom- en wijngaarden zouden er in de toekomst wel eens wat spookachtig uit kunnen zien. Met fruitbomen en wijnranken bedekt met een witte laag, een speciale kleisoort. Deze coating beschermt de vruchten tegen ziekten en plagen, waardoor de boer minder moet spuiten. De nieuwe methode is ontwikkeld door medewerkers van het proefstation voor de fruitteelt in Kearneysville, West-Virginia.
BR>Uit veldproeven blijkt dat de kleilaag twaalf insecten op afstand houdt. "De speciale formule van de kleideeltjes is echter geschikt om te werken tegen vrijwel alle insecten en plantenziekten", zegt uitvinder Gary Puterka. "Belangrijkste voorwaarde voor een optimale werking is het spul zo goed mogelijk op het gewas te krijgen."
De klei zou volgens de onderzoeker wel eens het meest veelzijdige product kunnen worden dat straks op de agrarische markt verkrijgbaar is. De entomoloog ziet de kleifilm, kaoline gedoopt, verder als mogelijke drager van chemische bestrijdingsmiddelen. "Het kan dienen als matrix om de middelen op de plant of de bodem te houden. Door een betere verdeling en benutting van de middelen kan de boer straks met de helft minder toe."
De bescherming door de kleilaag levert grotere appels op. Peren reageren anders: de bomen leveren twee maal zoveel vruchten zonder verlies in grootte. De kaoline houdt de infrarode en ultraviolette zonnestralen tegen, waardoor de boom koel blijft en het fruit geen schade oploopt bij te felle zon. Dat is vooral van belang in warmere streken. In gematigder regio's zoals in Nederland beschermt de kleilaag juist tegen late nachtvorst. Het fruit, maar ook in rijen geteelde groenten, blijven langer levensvatbaar. Nadeel is wel dat de kleifilm afspoelt bij zware regenval en na een zware bui opnieuw moet worden aangebracht. "Maar de klei is een natuurlijk middel dat onschadelijk is voor het milieu", aldus Puterka. In Amerika is het kleiproduct al verkrijgbaar. Vanaf volgend jaar in Europa.

.

Nu in het nieuws